Меню Закрити

Національна кухня Німеччини

Національну кухню будь-якої країни по праву можна назвати не просто важливою складовою життя місцевого населення, але й такою ж пам’яткою, як і її палаци, пам’ятники та музеї. Не випадково при згадці тієї чи іншої держави у багатьох з нас виникають будь-які кулінарні асоціації: Японії – з суші, Італії – з піцою, Греції – з грецьким салатом. Ну а Німеччина прославилася на весь світ своєю любов’ю до різноманітних ковбас. Однак великою помилкою буде вважати, що німецька кухня у 2024 році – це тільки сосиски, пиво і квашена капуста. Насправді вона може похвалитися більшою різноманітністю, яка здатна задовольнити найвимогливіший смак.

Національна кухня Німеччини

Ключові особливості кухні Німеччини

Кулінарні традиції цієї країни беруть свій початок у часи Стародавнього Риму. Однак сучасна німецька кухня склалася відносно недавно, після закінчення Другої світової війни. Її розвиток відбувався під впливом національних традицій і культур сусідніх держав.

Крім того, на формування кулінарних пристрастей німців вплинула політика. Наприклад, на стику XIX і XX століть Вільгельм II заборонив готувати страви з додаванням вина, олії та спецій. Саме тоді стало вважатися, що традиційна їжа в Німеччині – це картопля, який подається з м’ясом, соусом і капустою. Таку їжу волів сам правитель, отже, і його народ.

Після закінчення Першої світової війни у країні настав голод і про кулінарії геть забули, а після закінчення Другої світової війни почалося її теперішній розвиток.

На сьогоднішній день ФРН складається з 16 федеральних земель, кожна з яких має власні багатовікові традиції приготування їжі та харчування в цілому.

Кухню німецької держави складно назвати дієтичної. Велика частина страв готується способом смаження, тушкування, запікання. Супи німці часто готують з додаванням ковбасок, сосисок та сардельок. Навіть популярний тут гороховий суп вони неодмінно приправляють невеликою кількістю ковбаси. Альтернативою супів є бульйони з додаванням овочів, рису або яєць.

Німецькі супи

Слід зазначити, що категорія перших страв представлена величезною різноманітністю, починаючи від легких прозорих бульйонів і закінчуючи поживними густими стравами, які тут прийнято називати «айнтопф», що в перекладі означає «одна каструля». Таке блюдо, як правило, замінює собою і перше, і друге, тому дуже популярно в холодну пору року.

На друге у Німеччині прийнято подавати м’ясні делікатеси, переважно зі свинини. З цього виду м’яса тут готують:

  • розбрат,
  • біфштекс,
  • шніцель,
  • відбивні,
  • шнельклопс,
  • шморбратен,
  • ковбаски, сосиски.

Що стосується останніх, то їх тут налічується близько 1,5 тисячі різновидів. Подають їх як самостійне блюдо, так і в якості гарніру до салату.

Важлива деталь – спеції. Всупереч тому, що німці не дуже схильні до їх надмірного використання, все ж багато тутешні рецепти відрізняються досить сильною гостротою.

Страви зі свинини зазвичай подають з картоплею. Цей коренеплід вважається основою німецької кухні. Його навіть часто називають «другим хлібом». З цієї причини не варто дивуватися, якщо до картоплі вам не подадуть булочку або шматочок якоїсь випічки.

М’ясоїди неодмінно оцінять делікатес під назвою «тартар» – сирий фарш з додаванням солі та спецій. Його подають з вбитим в нього яйцем. Дуже часто цю масу намазують на хліб і подають на стіл як закуску.

Для північних регіонів країни більш типові страви з риби та морепродуктів. Їх використовують в якості інгредієнтів в супах або вживають окремо в смаженому, запеченому, копченому або солоному вигляді.

Риба часто виступає основою для бутербродів, закусок і салатів. Великою популярністю користується оселедець, яка подається з рисом.

Не меншою популярністю в Німеччині користується хліб, випічка і солодощі. Буквально на кожному розі тут функціонує пекарня або кондитерська. При цьому хліб представлений практично трьома сотнями різновидів. Для надання йому специфічного смаку німці додають в тісто житнє борошно.

Найбільш незвичайним прийнято вважати хліб, який отримав назву «Пампернікель», який має консистенцію липкої маси коричневого кольору.

Солодке тут теж у пошані. Німці дуже люблять десерти, тому з великою любов’ю готують штруделі, киселі, пудинги, тістечка, печиво. Любов корінних жителів до солодкого настільки велика, що, згідно з проведеними підрахунками, за 1 рік кожен німець з’їдає близько 34 кг цукру і приблизно 1,5 кг меду.

Що і де їдять в Німеччині

Традиції, яких дотримується німецька кулінарія, сьогодні добре відомі й популярні в усьому світі. При цьому кожен регіон країни має свої гастрономічні уподобання та особливості. Тобто трапеза, яку вам запропонують на півночі або на півдні Німеччини, відрізнятиметься від того, що їдять німці, наприклад, в центральній частині країни.

Традиції Баварії

Улюбленим блюдом баварців по праву вважається суп з галушками з ліверу. В якості другої страви вам запропонують смажену свинину, яку подадуть з кнедлями з картоплі. Альтернативою такого ситного обіду можуть стати баварські ковбаски, підсмажені на сковороді.

З напоїв слід віддати перевагу знаменитого пива, яке виробляється в цій частині Німеччини. Та й де ж ще спробувати традиційне баварське пиво, як не в самій Баварії. До пива зазвичай подають брецели – крендель, спечений із дріжджового тіста, рясно посипаний зверху крупною сіллю.

Кухня баварії

Однак не варто забувати про те, що на півночі регіону розташовано багато виноробства, а це означає, що «напій богів» теж неодмінно слід продегустувати.

І все ж місцева кухня – це не тільки м’ясо та пиво. В якості десерту тут вам запропонують торт з бісквітними та горіховими коржами з поетичною назвою «Агнесс Бернауер». Ласуни також напевно оцінять баварський крем і Армі Ріттер (солодкі десерти, які найчастіше готують у святкові дні). Більше про баварську кухню тут.

Чим будуть пригощати в Саксонії

Якщо вам більше до душі німецька випічка, значить, саме час відвідати Саксонію. Ця земля славиться своїми кондитерськими шедеврами: печивом, всілякими тортами з пісочного тіста та іншими смаколиками. У всьому світі відомі знамениті саксонські тістечка з глазур’ю «крістштоллен», а також «плінцен» – дивовижні місцеві млинці.

Кухня саксонії

А ось якщо прочитати меню будь-якого з дрезденських ресторанчиків, обов’язково можна знайти картопляний суп зі скибочками ковбасок. За ним буде печеня з галушками та червонокачанної капустою і коропи по-моріцбургськи. До речі, саксонська кухня славиться своїми стравами з коропа, який водиться в тутешніх численних ставках.

До м’яса вам подадуть фрикадельки з крупи, картоплі та молока.

Особливості кухні Тюрингії

Тюрингія славиться своїми невеликими ресторанчиками з вишуканим меню. Взагалі жителі цього регіону розуміються в їжі та ніколи не відмовляться ситно поїсти. Родзинкою приготування їжі в цих краях вважаються добре відомі тюринзькі ковбаски, які вже багато століть готуються за особливими рецептами. Приміром, приписом, як готувати сосиски «ростбратвурст», вже понад 6 століть.

З ковбасками потрібно спробувати картопляні галушки. Вони мають форму великих куль і готуються зазвичай змішаного з сирого і вже відвареної картоплі.

Їх часто подають в якості гарніру до жаркого або страв з дичини разом з капустою.

Кухня тюрінгії

Другі страви дуже часто складаються з галушок і Mutzbraten (обсмажені на грилі в спеціальному олії шматки м’яса) або Rostbrätel (мариновані відбивні). Завершує трапезу десерт, представлений яблучним пирогом.

Що потрібно знати про кухні Гессена

У Гессені неодмінно треба спробувати зелений соус. Основними його компонентами є сім і більше трав (бораго, петрушка, щавель, 3 види салату, ревінь, цибуля). А подають його найчастіше до відвареної свинини, картоплі і яєць. Набір зелені може бути змінена, виходячи з часу року. Наприкінці весни зеленого соусу присвячують цілий фестиваль.

Кухня гессена

Ще один делікатес – «ручний сир». Він є різновидом м’якого сиру, який готують з додаванням олії, цибулі та оцту.

З напоїв жителі Гессена воліють яблучне вино. Знаменитими вважаються ті сорти, які були вироблені в Райнгаузе.

Що обов’язково потрібно спробувати в Берліні

Зі столиці Німеччини неможливо виїхати голодним. Берлінська кухня особливо порадує м’ясоїдів. Знаменитий айсбан (свиняча рулька, відварена в пиві) тут подають в кожному закладі. Разом з нею неодмінно треба спробувати:

  • відбивну котлету по-берлінськи;
  • грудинку на реберцях, смажену у фритюрі;
  • айнтопф (суп з копченими ковбасками та м’ясом);
  • сосиски та ковбаски гриль, які подаються з тушкованою капустою з додаванням карі;
  • берлінський салат.

Берлін – це місце, де в пошані холодні закуски. Приміром, Hackepeter – сирий фарш з м’яса з яйцем, приправлений перцем. Вся ця маса зазвичай намазується на хліб і запивається пивом.

Кухня берліна айнтопф

До речі, останнє слід вибрати білого сорту і виключно місцевий – Berliner Kindl, c м’ятним або ягідним сиропом. На солодке замовте берлінські млинці з мармеладної начинкою або штрудель з вишнями.

Кухня Баден-Вюртемберга

Національним делікатесом Баден-Вюртемберга є шпецле – вермішель, яку роблять місцеві кулінари. Вона виготовляється на основі яєць, борошна, води та солі. Із закусок заслуговує уваги швабська шинка. А завершує трапезу зазвичай вишневий торт і смерековий мед.

Кухня баден вюртемберг цибулевий пиріг

В кінці весни — початку літа місцеві жителі насолоджуються смаком спаржі, а от з напоїв вони воліють вино, виготовлене з рейнського винограду.

Опинившись тут, неодмінно спробуйте наступні блюда:

  • пельмені, начинені дрібно нарубаним м’ясом, сосисками, петрушкою і спеціями, відварені в бульйоні або обсмажені з яйцем.
  • товсті макарони з квашеною капустою в якості гарніру.
  • цибульний пиріг.

Чому варто поласувати в Гамбурзі та Бремені

Бремен пропонує своїм гостям морську рибу і всі види страв з картоплі. А ось до традиційної капусті тут обов’язково подадуть вівсянку і ковбасу, до складу якої входить не тільки м’ясо, але і цибулю, гвоздика, смалець і трохи каші. З напоїв бременці воліють пшеничну горілку і світле пиво.

Кухня бремена

У Гамбурзі переважають страви з риби. Причому зустрічаються страви, в яких одночасно використовується рибний і м’ясний фарш.

Наприклад, знаменитий лабскаус готується з солонини, червоного буряка, оселедця, яєць і картоплі. А ось перші страви представлені юшкою з вугра та айнтопфом. На десерт вам неодмінно подадуть випічку з начинкою з груш.

Що їдять у Франкфурті

Швидко перекусити в самому великому місті Гессена можна добре відомими франкфуртськими ковбасками, які найкраще їсти з гірчицею, картопляними галушками та чорним хлібом. А в місцевих кафе вам неодмінно запропонують реберця з гарніром з кислої капусти. Закусити все це можна свіжоспеченими кренделями.

Що їдять у франкфурті

Мало хто знає, але саме франкфуртська кухня подарувала нам знамените яблучне вино (сидр) Ebbelwoi, що виготовляється зі свіжозібраних яблук. Місцеві кухарі обов’язково подадуть квашену капусту з котлетою, ну а на солодке – «бетманчики» (булочки з марципаном).

Найпопулярніші німецькі страви

Як і в будь-якій країні, в Німеччині є національні страви, типові саме для цього регіону. Отже, назвемо топ-10 кулінарних шедеврів німецької кухні, які неодмінно варто спробувати:

  1. Weisswurst – біла баварська ковбаса. У ній є два види м’яса – яловичина та свинина, приправлені лимоном і пряними травами. Подають її у вареному вигляді з квашеною капустою або хлібом.
    Біла ковбаса баварська
  2. Квашена капуста – та сама знаменита німецька квашена капуста. Споконвічно місцеве блюдо, яке самі німці ласкаво називають Krauts. Закваска зазвичай відбувається на основі оцту і солі, але без додавання моркви та інших овочів, як заведено в Україні. Після того, як продукт буде готовий до вживання, його зазвичай обсмажують або тушкують з цибулею.
    Німецька квашена капуста
  3. Штрудель – традиційний десерт, який являє собою скручений в трубку тісто з солодкою начинкою. Приготувати його можна навіть у домашніх умовах. Для цього використовують листкове тісто, а для наповнення беруть яблуко або вишню, сир, мак. Однак спочатку начинкою для штруделя був крем. Подається з вершками, гарячим морозивом, сиропом з шоколаду.
    Німецький яблучний штрудель
  4. Eisbein – свиняча рулька. В перекладі з німецької означає «крижана нога». У цієї назви є два трактування. Перша заснована на тому, що цей делікатес готується на Різдво, до якого зберігається в замороженому вигляді. А друга сталася від зовнішнього вигляду вже готового блюда, яке під золотистою скоринкою блищить так, що здається, ніби воно покрите шаром льоду.
    Свиняча рулька
  5. Салат з картоплі. Рецепти цієї страви мають у Німеччині безліч варіацій, оскільки у кожної господині свій секрет його приготування. Як не складно здогадатися, основним інгредієнтом є відварну картоплю.
    Салат з картоплі
  6. Марципан. Хоча Німеччина є всього лише претендентом на звання батьківщини даного продукту, його можна включити в перелік традиційних німецьких страв. Готують його найчастіше з мигдалю.
    Мигдальний марципан
  7. Eintopf – дуже густий суп, який найчастіше заміняє і перше і друге блюдо. В нього можуть додавати різні інгредієнти: бобові, картоплю, макарони, м’ясо, сосиски. Судячи з назви, яке перекладається як «одна каструля», це частування німці додають все і відразу, що робить його ситним і поживним. Йому приписують сільське походження, що було обумовлено бажанням німецьких господинь нагодувати одночасно всіх членів сім’ї.
    Eintopf дуже густий суп
  8. Шпецле – макарони на основі яєць з грубою і пористою структурою. Можуть мати круглу форму (кнепфле) або довгасту (шпатцен). З сиром подаються як самостійне блюдо, але найчастіше використовується в якості гарніру.
    Німецьке блюдо шпецле
  9. «Чорний ліс» – торт з шоколадних бісквітів, просочених вишневим сиропом або змащених желеподібної вишневої масою.
    Торт чорний ліс
  10. Mettwurst – обов’язковий атрибут німецького сніданку. Це хрустка м’яка булочка, намазана зверху перченим свинячим або яловичим фаршем з цибулею. Причому фарш не проходить практично ніякої термічної обробки, крім легкого копчення.
    Булочка намазана фаршем з цибулею

Кулінарні традиції німців

Що стосується німецької культури харчування, то у неї є ряд примітних особливостей:

  1. Німецький сніданок зазвичай дуже легкий. Він складається зі скибочки хліба з маслом, варенням або сиром. На вихідних більшість жителів країни вважають за краще снідати досить пізно, а тому цей прийом їжі може бути вже трохи більш ситним і містить бекон, ковбаси, булочки, яйця в будь-якому вигляді.
  2. Обідають тут опівдні (у вихідні дні час обіду зсувається ближче до двох годин дня). Ця трапеза вважається в Німеччині головній за весь день. На обід обов’язковим подається айнтопф або крем-суп, страву з м’яса та овочів, картоплі або рису. Цю частину денного меню неодмінно повинен завершувати десерт.
  3. Вечеряють німці найчастіше в галасливій компанії друзів і рідні. Часто ця зустріч проходить в таверні або пабі. Вечірній прийом їжі також складається з декількох страв, але вони вже можуть менш поживними. Вечір – час для свинячої рульки та ковбасок, засмажених на грилі, і, звичайно ж, пива під гарячі закуски.

На Різдво німці готують традиційний кекс («штолень»), кілька різновидів печива, запікають гусака, коропа або лосося. Святковою стравою вважається і спаржа, приготовлена під соусом зі свининою. Взимку в Німеччині більше популярний глінтвейн, ніж пиво.

Що п’ють німці

Деякі особливості спостерігаються і в пристрасті німців до напоїв. З безалкогольних вони воліють кава з вершками або молоком, свіжі соки, киселі та чай.

Провідне місце в німецькому меню займає пиво. В Німеччині воно представлено у величезною різноманітністю сортів.

Йому присвячено безліч фестивалів (найголовніший Октоберфест), а туристам часто пропонують екскурсії на пивоварні, де вони можуть продегустувати головний напій країни з різноманітними закусками.

Німецький яблучний сидр

В районі річки Рейн розташовані виноградники та заводи з виробництва вина.

Не варто забувати про хлібну горілку – шнапс. Вона не така міцна, як та, до якої звикли туристи з пострадянського простору, зате її легко пити завдяки м’якому смаку.

Підсумки

Ще давньоримський історик Тацит описував кухню німецького народу як просту, але ситну. Збираючись побувати в Німеччині, майте на увазі, що захочеться спробувати все і відразу: встояти перед провокаційними запахами свіжо приготованого м’яса, спеченого хліба і пінливого пива дуже складно. Але будьте готові до того, що величина порцій в тутешніх закладах здивує вас своїми розмірами.

Що слід пам’ятати про німецьких кулінарних традиціях:

  • тут не прийнято додавати в їжу спеції;
  • основні продукти: свинина, хліб, бобові, картоплю;
  • національні страви: сосиски, айнтопф, рулька, штрудель, або тушкована квашена капуста;
  • в кожному регіоні країни можна знайти щось, характерне лише для цієї землі;
  • популярні напої: пиво, шнапс, вино.

Топ-10 найпопулярніших страв німецької національної кухні: Відео

Статті по темі