Меню Закрити

В яких країнах говорять німецькою мовою

Німецька мова належить до найбільш популярних в Європі – на ньому розмовляють близько 100 млн чоловік, що проживають у різних країнах, він вважається офіційною мовою Євросоюзу. Саме тому так важливо знати, де говорять німецькою мовою і в яких державах і регіонах він стане в пригоді для ділового і побутового спілкування.

Де говорять німецькою мовою

Якою мовою говорять у Німеччині

Прийнято вважати, що у ФРН всі говорять по-німецьки, однак, як показує практика, це не завжди так. Річ у тім, що аж до ХІХ століття Німеччина складалася з роздроблених земель, князівств, герцогств, в кожному з яких існував свій особливий діалект.

Сьогодні державним вважається літературний варіант, що має назву «хох дойч». На ньому друкуються газети, випускаються телепередачі, ведеться викладання в школах і вузах, при цьому в житті німці активно користуються берлінським, баварським, кельнським і іншими діалектами, які значно відрізняються від літературної моделі.

Жителі всіх регіонів Німеччини вважають себе носіями справжніх мовних традицій, тому діалекти не розглядаються як простонародні – скоріше це історично сформовані мовні різновиди.

Діалектні варіанти використовуються при підготовці передач місцевого телебачення, в деяких театрах, у спілкуванні на території федеральних земель, а також як регіональні моделі: наприклад, ЄС на офіційному рівні визнає нижньосаксонський діалект як особливу різновид німецької мови.

В яких країнах світу говорять німецькою мовою

Оскільки Німеччина завжди відігравала особливу роль у культурній, ділової та суспільно-політичного життя Європи, не дивно, що її мова широко поширена в сусідніх державах. В даний час, крім жителів ФРН, німецькою розмовляють в Австрії, Швейцарії, Люксембурзі та Ліхтенштейні, а також в частині Бельгії, межує зі Швейцарією, жителі якої вважають себе німецькомовними.

В яких країнах говорять німецькою

На думку фахівців, найбільш схожий на «хох дойч» австрійський варіант німецької, але водночас середньостатистичні німець і австрієць далеко не завжди можуть зрозуміти один одного, оскільки в Австрії все-таки використовується особлива мовна різновид.

Відмінностей між швейцарським і люксембурзьким варіантами ще більше, тому під час трансляції новин або передач по ТБ на місцевому діалекті внизу запускається синхронний переклад «хох дойч» – без цього населення ФРН та інших німецькомовних країн практично не в змозі зрозуміти, про що йде мова.

Де існують німецькі діаспори

Поширення німецької мови у світі не обмежується тими країнами, в яких говорять в основному по-німецьки. В силу багатьох історичних причин великі німецькі діаспори існують у США, країнах Південної Америки та Африки. Є німецькі поселення на території Казахстану, Чехії та інших країн.

Значні громади німців живуть у Данії, Франції (Ельзас і Лотарингія – північний схід департаменту Мозель), Італії, Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії (румунські німці).

Якою мовою говорять у Німеччині

Приміром, близько мільйона ельзасців у Франції говорять на аламанському діалекті німецької, який визнаний в Ельзасі регіональною.

Приблизно 300 тисяч тірольців Італії вважають себе німцями. А німецький в провінції Больцано вважається офіційним поряд з італійським.

У Верхній Сілезії в Польщі німецький також вважається регіональною мовою, тут проживає до 200 тисяч німецькомовне населення.

Якщо ж розглядати в більш широкому аспекті, в яких країнах говорять німецькою мовою, особливо варто відзначити держави Південної Америки. Так, на півдні Бразилії німецькою мовою говорять близько 600 тисяч жителів, а до 40% населення вважають себе нащадками німців. У північній частині Мексики 300 тисяч жителів назвали рідною мовою німецьку. І список цих країн можна продовжити.

Висновок

Німецький у своїй роботі використовують багато міжнародні організації, він давно визнаний у світі як міжнародний мову. Так, в Раді Європи він вважається робочим поряд з англійською та французькою.

Величезна кількість жителів європейських країн, що говорять по-німецьки, і визнання Німеччини лідером сучасної Європи сприяють зростанню значущості цієї мови, який в даний час активно вивчається в школах і вузах України та інших держав.

Топ-10 країн, де говорять німецькою: Відео

Статті по темі