Меню Закрити

Берлінський салат: закордонний гість на буденному і святковому столі

З грандіозними відмінностями в культурах, мовах і традиціях держав не посперечаєшся, але кулінарію можна назвати точкою дотику між українським і німецьким народами. Хто ж з нас і наших західних друзів не любить насичені, пікантні страви? Відповідь очевидна: обом націям подобаються салати, адже вони ніколи не набридають завдяки різноманітності та варіативності інгредієнтів. Прекрасним прикладом є «Берлінський салат», смак якого свіжий і новий, а склад геніально простий.

Рецепт берлінського салату

Що примітного таїть в собі “Берлінський салат”

Перша особливість у тому, що варіацій салату незліченна кількість. Тобто будь-яка господиня може взяти за основу початковий рецепт, змінюючи його під свій смак, уподобання домочадців або відповідно до випадку, за яким він готується.

Другий пункт, на який необхідно звернути увагу, полягає в основних інгредієнтах салату, оскільки їх бажано зберігати без змін.

Насамперед, страва незмінно має включати м’ясну складову. Його можна приготувати з ковбасою, сосисками, баварськими або мисливськими ковбасками, куркою або навіть зі свининою.

Вибравши різні м’ясні вироби, цілком можна змінювати загальний смак салату, надаючи йому особливу нотку. Іншими обов’язковими інгредієнтами є мариновані або солоні огірки, ріпчаста цибуля і молода соковита зелень.

Інші складові можуть додаватися чи виключатися з салату. До них належать: свіжі огірки, солодкий перець, варені яйця, сир (твердий або копчений ковбасний), капусту або картоплю.

“Берлінський салат” належить до розряду не особливо складних і ситних закусок, особливо коли потрібно, щоб все було просто, швидко і зі смаком.

Популярні варіанти рецепта

Для початку варто розглянути оригінальний рецепт – класичний “Берлінський салат”. Щоб приготувати страву, необхідно взяти 2 варених курячих яйця, 1 великий солодкий перець яскравого кольору, 400 грамів шинки, 3 середніх кислих огірка і 200-300 г голландського сиру.

Як заправку до салату використовуємо легкий майонез з парою ложок томатного соусу, оскільки інгредієнти самі по собі досить калорійні.

Особливості берлінського салату

Всі продукти, крім сиру, порізати кубиками та скласти в салатницю. Сир потерти на крупній тертці та додати в миску. За бажанням в салат покласти подрібнену зелень: петрушку, кріп, листя базиліка або листовий салат. Останній крок: заправляємо салат і перемішуємо.

Берлінський салат з яловичиною і кетчупом

У цьому різновиді “Берлінського салату” використовуємо 300 грамів вареної яловичини, ріпчасту цибулю, солодкий перець, кілька стиглих помідорів, 3-4 штуки ріпчастої цибулі та 3 маринованих огірка.

Попередньо потрібно нарізати цибулю тонкими півкільцями та замаринувати. Готуємо Маринад з окропу, 9-процентного оцту, половини чайної ложки солі та цукру. Заливаємо їм цибулю і залишаємо на пару годин. Потім відкидаємо цибулю на друшляк, а рідини даємо стекти.

Берлінський салат з яловичиною

Тим часом яловичину нарізаємо соломкою, помідори, перець і мариновані огірки, не забуваємо додати цибулю. Для соусу змішуємо 4 столові ложки кетчупу і рослинної олії, після чого заправляємо сумішшю салат. Знявши пробу, за смаком можна додати сіль і чорний перець.

Подаємо салат святково і порційно. Для цього беремо салат, на кожен листочок якого викладаємо по пару ложок страви, прикрашаємо дрібно нарізаним кропом.

Берлінський салат з капустою

Для приготування цього варіанту страви вам знадобляться: 300 г копченого м’ясного або ковбасного виробу, 2 огірки, 400 грамів свіжої капусти (цілком дозволено використовувати пекінську) й арахіс. Заправка в цьому випадку готується самостійно. Для неї змішуються в рівних частках сметана і майонез, французька гірчиця, перець і сіль.

Всі продукти порізати невеликими тонкими смужками, заправити соусом і змішати. Потім викласти готову страву в салатник, присипавши смаженою підсоленим арахісом.

Відомі салати німецької кухні

Німецька кухня рясніє надзвичайно смачними стравами, які завойовують все більшу популярність. Рецепти у вдалому тандемі об’єднують смакові якості та доступність продуктів. Така характеристика приваблива для господинь, адже це і є основою домашньої кухні.

Найчастіше назви німецьких страв співзвучні з назвами землі або міста, в яких вони були придумані і приготовані. Широкого розголосу набули такі види салатів: баварський, тюрингски, гамбурзький, саксонський, прусський.

І цей список продовжується на множинне кількість позицій. Здається, що таким чином кулінар може познайомитись не тільки з кухнею, але і з географією країни.

Відомі салати німецької кухні

Справжнім фаворитом самих жителів Німеччини є “Мюнхенський салат”. Що зовсім не дивно, адже він поєднує в собі німецькі ковбаски, горошок, корнішони, бекон і картоплю.

Ніяк не можна залишити без уваги й німецький картопляний салат. Це блюдо – класика національної кухні північних регіонів Німеччини. Теплий салат зі скибочками картоплі та беконом стане прекрасним способом урізноманітнити урочисте застілля або сімейну вечерю вихідного дня.

Висновок

Кулінарія – це захоплююче заняття, яке може навіть стати хобі. Приготування страв по іноземним рецептами дійсно дає можливість розширити не тільки кулінарні здібності, але і загальний багаж знань, дізнатися про культуру, звичаї, історію та світогляді інших народів. Готуйте із задоволенням і любов’ю, відкриваючи нові кордони та смаки у 2024 році.

Салат Берлінський: Відео

Статті по темі