Меню Закрити

Німецький делікатес – баварські ковбаски

Білі баварські ковбаски як частина традиційної кухні Німеччини в особливій шані у жителів країни та туристів. Класикою жанру вважається поєднання ковбасок і пива, що також можна віднести й до своєрідного національного ритуалу. Наслідуючи приклад німців, в наш час кожен поважаючий себе мандрівник, опинившись в Баварії, повинен обов’язково поласувати цією стравою. Варто відзначити, що смак баварських ковбасок завжди дивний, а ось рецепти приготування можуть бути різними. Це пов’язано з тим, що кожен кухар готує їх за власним рецептом, пропорції інгредієнтів в якому тримаються в найсуворішому секреті.

Німецький делікатес баварські ковбаски

Баварські ковбаски – основа національної кухні регіону

Баварські сосиски стали популярними також під назвою Weisswurst, що в перекладі означає «білі ковбаски». Це справді буде так, оскільки цей знаменитий тип м’ясного виробу має практично білий або кремовий колір. Така колірна гамма пов’язана з їхнім складом, який включає свинину, яловичину та сало. Саме факт наявності білого вишуканого кольору свідчить про абсолютну натуральність страви, яка не спаплюжено хімічними добавками та барвниками.

Вперше ковбаски були виготовлені 22 лютого 1857 року в мюнхенському трактирі Zum Ewigen Licht, а батьком рецепта став власник закладу Йозеф Мозер.

Існує цікава версія розвитку подій, які послужили поштовхом до їх створення. Відповідно до неї, Йозеф мав намір подати гостям на сніданок сосиски з телятини, але виявив, що використовуються для приготування баранячі кишки закінчилися. Оскільки відвідувачі були вже в закладі, і діватися було абсолютно нікуди, кухар зважився на експеримент. Мозер відступив від традиційного заїждженої рецепта і начинив фаршем кишки свині, а потім замість обсмажування відварив сосиски в воді.

Баварські ковбаски основа національної кухні

З цього моменту баварська біла сосиска стала частиною культурної спадщини, а Йозеф Мозер прославив своє ім’я не тільки на всю Німеччину, а й за її межами. Оскільки вперше цей виріб був приготовлено в Мюнхені, то отримало ще одну назву – мюнхенські ковбаски.

Прихильність німців традиціям і повага до звичаїв позначаються і на поїданні баварських ковбасок. Згідно з однією з них, сосиски потрібно їсти в ранковий час доби. Пояснюється таке правило тим, що в минулому дива людської думки та техніки – холодильника ще не було, тому продукт вважався свіжим і найбільш корисним відразу після приготування.

В даний час ця традиція збереглася переважно в провінційній місцевості, а також у вигляді звичаю «сніданок вихідного дня». Частенько чоловіки в Баварії люблять зібратися в пивній або Гастхоф з метою відпочити й обговорити важливі питання. Атрибутом таких ранкових зборів є вайсвурст – білі баварські ковбаски. Слов’янам досить складно уявити, що на сніданок можна їсти настільки калорійне і важке блюдо, але в Німеччині це є абсолютно буденним.

Правила подачі баварських ковбасок

Німецька кухня завдяки різноманітності смаків і чудовим сполученням дозволяє насолодитися кулінарними шедеврами в повній мірі. Білі ковбаски неодмінно супроводжуються пивом, гірчицею і солоним кренделі. Це так званий стандартний набір, який являє собою зібрані воєдино кращі традиційні страви.

Правила подачі баварських ковбасок

Інший варіант, який не менше любимо німцями, – доповнити сосиски кислою капустою, картопляним салатом або просто відвареною картоплею. Таке поєднання здається досить простим, але як ми знаємо, саме ця риса властива найбільш геніальним речам.

Подача цього м’ясного виробу – справа тонка й абсолютно відрізняється від нашого уявлення про поїдання сосисок.

Вайсвурст можуть подавати в глибокій тарілці, невеликій каструльці або навіть в специфічному горщику на трьох ніжках. Діставати з води баварські сосиски слід спеціально призначеними щипцями.

Після проведення нехитрих маніпуляцій з відлову сосисок їх очищають від шкірки, яку в їжу не вживають, а потім нарізають на шматочки. Ось тепер можна поласувати стравою, але теж за правилами, щоб відчути всю красу баварської кухні. Робити слід так: вмочати ароматні, ніжні шматочки в гірчицю, відправляти їх в рот і закушувати свіжоспеченим хрустким кренделі.

Кожен лютий вже який рік поспіль в баварській столиці проводять іспит якості ковбасок. Проходить він під егідою Гільдії м’ясників, яка збирає даний неупереджене і непідкупне журі. В ході іспиту журі з усією серйозністю і знанням справи оцінює відтінок білого кольору, смак, консистенцію і запах виробів. Далі проводять мікробіологічний тест, за результатами якого визначають переможця.

Де покуштувати баварських сосисок в Мюнхені

Практично у всіх меню в барах, трактирах і ресторанах Мюнхена присутні баварські ковбаски, які приготовлені за оригінальним або особливим рецептом з деякими відхиленнями від стандартного. Рекомендується спробувати це м’ясна страва в різних місцях, оскільки в кожному закладі його смак буде особливим, які мають особливі смакові нотки.

Де покуштувати баварських сосисок в Мюнхені

На їхній батьківщині, в Мюнхені, вайсвурст варто спробувати в таких місцях:

  • пивний Lowenbrau, розташованої за адресою: Nymphenburger Straße, 2, що подає ковбасне асорті;
  • ресторані Ratskeller, який знаходиться прямо на головній площі міста Marienplatz, 8, і пропонує підсмажені ковбаски з гарніром;
  • пивний Августінер, адреса якої: Augustiner Bürgerheim, Bergmannstr, 33;
  • ресторані Andechser am Dom, на Weinstraße, 7A. У цьому закладі баварські ковбаски обсмажуються на грилі та подаються з пивом Андекс, виробленим в однойменному монастирі;
  • пивний Hofsbräuhaus, що знаходиться за адресою Platz, 9.

Цей список включає топ найкращих, затишних і атмосферних закладів Мюнхена, де можна випробувати й інші чудові страви місцевої кухні.

Склад баварських сосисок

Класичний екземпляр має свої стандарти розміру. Вага сосиски повинен становити 70-100 грамів, її довжина дорівнювати 12-15 сантиметрам, а діаметр – 3 сантиметрам.

Справжня баварська сосиска в процентному співвідношенні інгредієнтів містить: 51% телятини, 30% свинячого жиру, 5% води й м’ясо голови теляти – 10%.

Також до складу може входити частка свинячого фаршу, цедра лимона, сіль перець, цибулю і суміш трав у свіжому або сухому вигляді.

Склад баварських сосисок

Баварські ковбаски знаходяться у вільному продажі, тому їх просто купити в магазинах. Їх можна знайти на прилавках супермаркетів, але в цьому випадку – через масштабного виробництва – смакові якості цінуються менше. Надійний спосіб оцінити той самий вишуканий первинний смак, це придбати виріб в Metzgerei, тобто м’ясній крамниці.

Варто відзначити, що сосиски, куплені в спеціалізованому магазині, будуть коштувати дорожче.

Оскільки склад цього м’ясного вироби абсолютно натуральний, то термін його зберігання в холодильнику досить короткий і дорівнює двом добі.

Як приготувати баварські сосиски самостійно

Існує два варіанти приготування баварських сосисок в домашніх умовах. Перший – це приготувати страву самостійно від початку і до кінця, адже більшість рецептів немудрі. Другий варіант ще простіший і швидший – купити та приготувати готовий напівфабрикат. Розглянемо обидва способи більш детально.

Самостійне приготування ковбасок за оригінальним рецептом

Якщо ви любитель приготувати щось нове своїми руками, то цей простий, але дуже смачний рецепт спеціально для вас.

Необхідно взяти такі інгредієнти:

  • 750 грамів телятини,
  • 250 грамів свинини,
  • 250 грамів свинячого жиру,
  • петрушка,
  • 1 яєчний білок,
  • цедра половини лимона,
  • пара цибулин,
  • сіль і спеції за смаком,
  • 150 грамів колотого льоду,
  • очищені свинячі кишки.

Покрокове керівництво з приготування:

  • Крок 1: подрібнюємо на м’ясорубці або відбиваємо молоточком свинину і телятину до пастоподібного стану.
  • Крок 2: втручаємося в подрібнену масу цедру, білок, сіль, спеції, цибуля.
  • Крок 3: додаємо петрушку і лід, набиваємо кишки начинкою.
  • Крок 4: відварюємо сосиски в підсоленій воді протягом 15 хвилин, важливо не допускати кипіння води.

Традиційні баварські сосиски готові. Можна їх подавати до столу, додавши гарнір.

Правильне приготування напівфабрикату

Якщо ви вважали за краще не морочитися і придбали напівфабрикат, тоді залишається тільки правильно його приготувати. Перш за все потрібно нагріти каструлю з водою. Після закипання слід зняти кришку, а також зробити вогонь більш помірним. Незабаром вода перестане кипіти, все ще залишаючись дуже гарячою. Коли це станеться, значить, що саме час покласти баварські сосиски в каструлю і відварювати їх 10 хвилин.

Як приготувати баварські сосиски

Напівфабрикат можна приготувати й по-іншому. Дуже смачно вийде, якщо виріб обсмажити на сковороді. Але робити це слід, дотримуючись деякі тонкощі. Для початку на розігріту сковорідку вливаємо 100 мілілітрів води й столову ложку масла. Відразу ж в рідину викладаємо ковбаски, накриваємо кришкою і готуємо 8-10 хвилин, час від часу перевертаючи. Потім прибираємо кришку, зменшуємо вогонь і обсмажуємо ковбаски протягом 5-7 хвилин.

Білі ковбаски можна приготувати й іншими абсолютно різними способами, наприклад, в духовці або на грилі, але в будь-якому випадку їх смак буде чудовим. Популярність і популярність отримали багато страв з мюнхенськими ковбасками: мюнхенський картопляний суп, баварський салат, печена картопля з ковбасками. Проявивши фантазію та експериментуючи зі смаками, можна підібрати інгредієнти для салату, який би містив баварські сосиски й різноманітні овочі.

Висновок

Баварські ковбаски – одна з найсмачніших м’ясних виробів Німеччини. Завдяки особливому смаку, неймовірно м’якою і соковитою текстурі, вони припадуть до душі вже з першого шматочка навіть самому вибагливому гурману. Це одне з тих страв, які необхідно покуштувати по приїзді в країну. А надійним способом буде замовити їх за келихом пива і ласувати дивним поєднанням в особливій атмосфері класичного баварського ресторану або трактиру.

Білі німецькі ковбаски “Мюнхенські”: Відео

Статті по темі