Меню Закрити

Баварський Октоберфест

Як би ми не ставилися до пива та інших алкогольних напоїв, свят і розгульному або здоровому способу життя, є заходи, над якими безсилі час і звичаї. Один з них – Октоберфест: він по праву занесений в Книгу рекордів Гіннесса як найбільше свято у світі.

Октоберфест
Історія фестивалю

Чи думав кронпринц Людвіг Перший Баварський, майбутній король, у що виллється його одруження з принцесою Терезою Саксонської-Хільдбургхаузскої, яке відбулося 12 жовтня 1810 року? Історія про це замовчує. Проте чудова погода вирішила все за нього: із задушливих залів палацу свято перенесли на сусідній луг, куди були запрошені всі жителі Мюнхена.

Тут було все: столи, що ломляться від м’яса і вина, парад і традиційні перегони для аристократів, а також сотні бочок пива для простолюдинів. Веселощі тривало п’ять днів і принесла стільки радості місцевим жителям, що на наступний рік Людвіг наказав його повторити. Правда, на цей раз відбулася фермерська ярмарок з виставкою та нагородженням кращих коней і биків.

В 1818 році на місці проведення ярмарку була встановлена перша карусель, гойдалки та пивні кіоски. А ще через рік організація та проведення свята було покладено на міську раду Мюнхена.

У 1872 році баварці вирішили проводити фестиваль на два тижні раніше – у вересні, коли погода була більш комфортною, а температура повітря сягала +30 ℃, що посилювало спрагу гостей і збільшувало доходи організаторів.

У 1896 році на місці яток виросли справжні пивні «фортеці» і нові атракціони.

Своє сторіччя свято пива в Німеччині зазначив продажем 1,2 мільйона літрів пива.

Де і коли проводиться свято

Баварія в Німеччині – це країна в країні, зі своєю мовою, законами та податковою системою. Баварці навіть не вважають себе німцями та дуже трепетно ставляться до своєї культури та традицій.

Столицю Баварії Мюнхен можна назвати зразковим німецьким містом: тихий, респектабельний, заможний і педантичний. Але раз у році він стає епіцентром гульні світового масштабу – Октоберфесту. Місце проведення гулянь – луги Theresienwiese в околицях Мюнхена.

Слід зазначити, що луки були так названі на честь принцеси Терези – нареченої баварського короля Людвіга, оскільки саме там і проходило їх весілля. Зараз ця територія поблизу залізничного вокзалу Мюнхена займає 26 гектарів.

Фестиваль починається в третю суботу вересня і закінчується в першу неділю жовтня. Якщо ж неділя припадає на 1 або 2 жовтня, свято продовжується до 3-го числа – Дня об’єднання Німеччини. Таким чином, програма свята триває трохи більше двох тижнів.

Дати проведення Октоберфесту встановлені адміністрацією Мюнхена: він розпочнеться у суботу, 22 вересня, о 12.00, а закриється о 23.30 у неділю, 7 жовтня.

Хто бере участь у фестивалі

У 1985 році баварський фестиваль був внесений в Книгу рекордів Гіннесса як найбільше свято у світі – тоді його відвідали 7 мільйонів гостей. Проте з кожним роком їх кількість збільшується.

Згідно з даними закордонних джерел, 70 % гостей складають баварці, 30 % – гості з інших земель та іноземні туристи. Самі ж німці стверджують прямо протилежне.

Місце проведення октоберфесту Мюнхен

Крім баварської, тут можна почути шведську, норвезьку, російську, українську, англійську, італійську і грецьку мову, а також говір любителів пива з різних куточків земної кулі.

Сценарій свята

Офіційною прелюдією до Октоберфесту є святковий виїзд пивоварів. У 1887 році власники пивних наметів і атракціонів зібралися і прийшли на луг Терези великою колоною. З того часу фестиваль відкривається ходою пивоварів. Воно розпочнеться в суботу, о 11.00, в центрі Мюнхена і триватиме близько години.

Під звуки оркестру понад 1000 учасників пройдуть у супроводі своїх працівників, а четвірки і шістки коней повезуть прикрашені вози з бочками пива, яке будуть подавати гостям. За традицією ходу очолюють обер-бургомістр, він же мер Мюнхена, і символ міста – дитина.

Опівдні обер-бургомістр в наметі Schottenhamel здійснює ритуал відкриття свята. Дерев’яною киянкою він вбиває кран в першу бочку пива марки “Шпатен” з характерним вигуком “o’zapft is!!!”, після чого 12 залпів в небо дають сигнал усім пивоварам відкривати крани.

Перша гуртка наливається прем’єр-міністру Баварії, а за ним – офіційним особам та їхнім дружинам. З цього моменту фестиваль вважається відкритим.

Азартні баварці укладають парі на кількість ударів по крану. У 2006 році вистачило одного удару, щоб роздрукувати бочку, а в 1950-му довелося вдарити 19 разів.

Грандіозне костюмована хода та Парад стрільців розпочнеться о 10.00 у неділю. Скромне костюмована хода вперше було проведено в 1835 році – таким особливим чином було вирішено відзначити срібне весілля Людвіга Першого і Терези. А сьогодні понад 8 000 чоловік, одягнених у національні костюми, проходять 7 кілометрів під музику оркестрів у супроводі святкових упряжок.

Хода за традицією очолює дитина. В ньому обов’язково беруть участь офіційне керівництво Баварії, члени муніципального уряду Мюнхена, представники мисливських та стрілецьких клубів.

У понеділок, 24 вересня, о 9.00 1200 дітей, запрошених Мюнхенської адміністрацією, поїдуть в тур по Октоберфесту. А опівдні павільйони розкриють свої двері для людей похилого віку, запрошуючи їх на святковий обід.

У четвер, 27 вересня, відбудеться традиційна меса в павільйоні Hippodrom. Там же в наступний четвер, 4 жовтня, зустрінуться власники атракціонів.

У неділю, 30 вересня, об 11.00 біля підніжжя статуї Баварії гостей фестивалю порадують своїм неповторним звучанням ансамблі Октоберфесту.

Завершиться фестиваль показовою стріляниною мисливців з мортир біля статуї Баварії опівдні 7 жовтня. Павільйони закриються о 23.30.

Сімейні дні на фестивалі

Якщо хтось думає, що Oktoberfest – захід виключно для дорослих, то він помиляється. Щовівторка там проводяться сімейні дні. С 12.00 до 18.00 ціни на атракціони знижені, у багатьох наметах присутній дитяче меню. Дітям до 6 років дозволено бути на святі й в інші дні, але тільки до 20.00.

Зручності для сімейного відпочинку німцями ретельно продумані. Діти можуть з задоволенням провести час у спеціально відведених приміщеннях. Для батьків організовані стоянки дитячих колясок, є мікрохвильові печі для розігрівання дитячого харчування.

Дітей і дорослих порадують старовинні та ультрасучасні каруселі, різної довжини американські гірки, колесо огляду і пересувна башта висотою 66 метрів, зістрибнувши з якої можна випробувати захват від вільного падіння.

Блошиний цирк, боулінг, розіграші, стрільба з лука та арбалета і багато іншого доставлять справжнє задоволення і дітям, і батькам.

Пивні намети і їх меню

Німці – знатні пивовари. У Німеччині варять до 5000 сортів пінного напою. Однак на Октоберфест адміністрація допускає тільки найкращі мюнхенські пивні компанії, які варять спеціальне пиво Oktoberfestbier або Wiesnbier зі слабким газуванням і підвищеним вмістом алкоголю 5,8-6,3 %.

Чистота напою була закріплена на законодавчому рівні ще в 1516 році, коли в Баварії набув чинності закон герцога Вільгельма IV про чистоту харчових продуктів. Довгий час закон діяв лише в цій частині Німеччини, а в 1906 році поширився на всю територію країни. Закон забороняє використовувати у виробництві пива будь-які додаткові інгредієнти, крім хмелю, ячменю і чистої води. Тому баварське пиво по праву вважається одним з кращих у світі.

Обсяг гуртки (Mass) – 1 літр. Меншою тари на фестивалі не буває. Варто гуртка трохи дорожче 10 євро. За німецькими мірками це дуже дорого, але на те він і свято.

На Терезиному лузі до фестивалю зводиться 29 величезних критих конструкцій (наметів), 14 з яких – легендарні Festhalle, великі пивні павільйони.

Кількість відвідувачів найменшою з великих наметів Weinzelt становить 2500 осіб, а у величезній Winzerer Fahndl 10 900 сидячих місць. Вона зареєстрована в Книзі рекордів Гіннесса як найбільша пивний намет у світі. Інші намети вміщають до 1000 чоловік.

Схема наметів охоплює широку вулицю Виртсбуденштрассе, по обидва боки якої встановлюються 14 великих пивних наметів, і інші павільйони, які розташовуються навколо них на території Терезиного лузу та кільцем оточують вулиці Терезинхох і Баваріяринг.

Кожен намет відрізняється неповторним своєрідністю, що підкреслює унікальність марки пива своєї пивоварні та особливості баварської кухні. В одній це фрески, прапори та герби, в іншій – опудала ведмедів, оленів, вовків і лисиць, у третій – подіум під «небом Баварії», четверта прикрашена гілками натурального хмелю і т. д. Є павільйони, в яких подається тільки риба, курчата або свинина, а в деяких смажать на рожні цілих биків.

Просто так потрапити в павільйон неможливо – квитки резервуються ще в лютому. Тому охочим потрапити без попереднього бронювання доводиться стояти в кілометрових чергах за 4-6 годин.

Зали окремих наметів припускають відпочинок для різних соціальних груп за інтересами: тут є приміщення для VIP-персон, футбольних фанатів, пенсіонерів та сімей з дітьми. Тому дуже важливо правильно вибрати павільйон для першого відвідування. У цьому може допомогти офіційний сайт фестивалю.

Кожен павільйон має свій біргартен (пивний сад). Це відкритий майданчик зі столиками на свіжому повітрі. Тут може насолоджуватися пивом кожен, кому не дісталося місця всередині. Пиво тут дешевше – 8 євро, а їжу дозволяється приносити з собою.

Намет на Октоберфесті

Фестивальне настрій панує всюди, запах пива і запеченої рульки збуджує апетит. Пивний мурашник вирує: загальне веселощі, міжнаціональна братання, пісні, танці, виступи фольклорних колективів і рок-груп – всі разом і всі рівні. Тендітні, але пишногруді офіціантки розносять по 12 кухлів в обох руках, а офіціанти-чоловіки примудряються піднімати до 16.

Правила пиття такі: кухоль необхідно брати в обхват долонею, цокатися дном келиха і кричати «Простий!!!» Тут можна залазити ногами на лаву – так роблять любителі випити кухоль залпом і заспівати гімн.

Що обов’язково слід спробувати

На фестивалі обов’язково потрібно спробувати саме старе традиційне мюнхенське пиво “Августинер”, яке розливається з дубових бочок.

Традиційними закусками до пива, якими не варто нехтувати, вважаються білі мюнхенські ковбаски смажені «вайсвурст», запечена на дерев’яному рожні риба «штекрльфиш», смажені півкурки «хальбес хендль», картопляний і капустяний салати, величезні кренделі «брецн», смажене м’ясо кастрованого бика, свиняче коліно «швайнхаксе», а також яблучний штрудель, зацукровані горіхи та фрукти в шоколаді.

Безпека та медичне обслуговування

За здоров’ям гостей фестивалю спостерігають санітари-добровольці, які у разі появи не знають міри «пивних трупів» (Bierleichen), котрі напилися до алкогольної коми, передають їх у руки лікарів невідкладної допомоги.

Святкову атмосферу Октоберфесту оберігає спеціальне поліцейське відділення.

Гості фестивалю можуть поводитися невимушено: вимовляти тости, співати, танцювати, викрикувати здравиці, виявляти захоплення і говорити компліменти один одному. Однак не слід заподіювати незручності навколишнім, провокувати скандали та бійки, а також допускати неповагу або нав’язливі дії щодо протилежної статі. Це негайно припиняється невидимими на перший погляд поліцейськими. Порушники видаляються з наметів, а злочинців доставляють у відділок, де їх чекає судовий розгляд за спрощеною процедурою.

На святі заборонено вживання будь-яких видів наркотиків – приїжджають на фестиваль автомобілі та автобуси вибірково перевіряються за допомогою службових собак. Також заборонено проносити великі сумки, рюкзаки та скляні пляшки.

Як потрапити на Октоберфест і у скільки це обійдеться

У іноземця є кілька способів потрапити на Октоберфест.

Різні туристичні фірми організовують тури на фестиваль. Умови туру, вартість і розклад поїздки автобусом або літаком обговорюються індивідуально.

Основні статті витрат:

  • квитки в Німеччину – в залежності від країни вашого проживання;
  • віза – 35 євро;
  • послуги туроператора – приблизно 25 євро, не включаючи консульський збір;
  • готель – від 150 євро/добу у двомісному номері готелю «три зірки»;
  • вхідний квиток в пивний намет – близько 140 євро. У вартість зазвичай входить 2 літри пива і закуска.

Подорож комфортабельним автобусом не вимагає особливих організаційних зусиль і надає туристу повну автономію. За бажанням організовуються поїздки туди й назад або із зупинкою в готелі.

Любителі індивідуальних подорожей можуть скористатися автомобілем або кемпером, але це пов’язане з рядом труднощів і незручностей.

По-перше, який сенс їхати на пивний фестиваль і не пити пиво? До того ж поліція пильно стежить за станом водіїв за кермом.

По-друге, існує серйозна проблема з паркуванням на території навколо Терезиного лузу вона взагалі заборонена. І навіть з платного паркування в Мюнхені все одно доведеться добиратися на свято громадським транспортом. Неправильна стоянка тягне за собою евакуацію автомобіля або кемпера на штрафмайданчик з подальшою сплатою чималого штрафу.

Октоберфест в Мюнхені

Жителям СНД, які вирішили зайнятися організацією поїздки на фестиваль самостійно у 2024 році, слід подбати про бронювання готелю та отриманні візи; українцям віза не потрібна, тільки біометричний паспорт.

Як дістатися на фестиваль в Мюнхені

З аеропорту до центру Мюнхена можна доїхати на таксі. Автомобіль представницького класу (БМВ або мерседес) протягом півгодини домчить туриста за 60 євро.

Електричкою до станції Hackerbrucke можна дістатися за 52 хвилини. Ціна квитка – 11 євро для одного або 20 євро для компанії з 5 чоловік.

Також від 1-го терміналу з інтервалом в 30 хвилин відправляється автобус до New Munich Trade Fair Centre.

Від залізничної станції Hauptbahnhoft до Терезиного лузу всього 15-20 хвилин приємної пішої прогулянки, але за 12 євро можна покататися на метро до станції Theresienwiese.

Проїзний квиток на всі види транспорту для однієї людини на весь день коштує 12 євро, але його можна придбати за півціни з рук у людей, яким він вже не потрібен.

Негативна сторона фестивалю

Ближче до вечора починається треш і вакханалія. За Терезиновим лузом поширюється різкий неприємний запах, який супроводжує процесу споживання пива. Не рятують становище навіть 1500 туалетів, розташованих на території, адже щодня у святі беруть участь понад 100 тисяч гостей.

До вечора весь луг перетворюється у величезне звалище: встеляють землю купи сміття, вітер носить газети, клаптики туалетного паперу, паперові стаканчики. Однак до ранку наступного дня героїчними зусиллями педантичних німців місцем фестивалю все ж вдається повернути чистоту. Обслуговчий персонал фестивалю налічує 12 000 чоловік.

Крім того, бюджетним туристу проблематично знайти нічліг на фестивалі. Недалеко від луки розташований кемпінг. Ночівля в наметі коштує 35 євро. При цьому за вхід в табір доведеться заплатити 15 євро.

Ще один момент: Октоберфест – територія вільних відносин, тому деяким любителям пива після свята доводиться звертатися до послуг венеролога.

Подібні свята

Свята, подібні Октоберфесту, щоправда, з меншим розмахом, проводяться в багатьох куточках земної кулі. Основним його конкурентом є Штутгартські народні гуляння, залучають до 3 мільйонів гостей в той самий час року.

Фестиваль в Ганновері збирає близько мільйона любителів пива, в бразильському Блюменау – 650 тисяч чоловік, а в американському Цинциннаті – близько півмільйона.

З 2003 року Октоберфест проводився і в Києві на стадіоні “Спартак”, але у 2008 році традиція перервалася.

Висновок

Найбільше свято у світі Октоберфест проводиться щорічно в останній тиждень вересня в столиці Баварії та триває два тижні. Любителі пива з усього світу приїжджають туди, щоб насолодитися чудовим напоєм мюнхенських броварень, страви німецької кухні та поринути в атмосферу загального веселощів і радості.

Октоберфест в Мюнхені: Відео

Статті по темі