Меню Закрити

Що таке шнапс

Багато чули про кохання німецької нації до алкогольних напоїв. Абсолютно вірно, що в Німеччині дійсно їх обожнюють і вміють робити на відмінно. Рецепти багатьох напоїв йдуть своїми коріннями в древні часи, а їх інгредієнти відрізняються природністю і натуральністю. До них відноситься і шнапс, дуже віддалено нагадує слов’янську горілку чи самогон.

Алкогольний напій шнапс

Що за алкогольний напій шнапс

Шнапс – загальна назва для алкогольних напоїв, міцність яких дорівнює 30-45 градусів. Отримують їх внаслідок перегонки натуральної браги: зерновий, овочевої, фруктової.

Основними умовами підготовки сировини є відсутність у ньому цукрового піску і штучних дріжджів. Найчастіше шнапс являє собою алкогольний напій прозорого кольору, що володіє яскраво вираженим смаком і запахом вихідного продукту.

Відповідно до використовуваної культурою існує понад три десятки промислових видів. Але існує думка, що по суті різновидів шнапсу у два рази більше.

Шнапс вважається німецьким алкогольним напоєм, хоча, згідно з проведеним історичному дослідженню, початок його виробництва було покладено у XV столітті в сусідній Австрії.

Через деякий час німці теж почали готувати шнапс і популяризували його. Цікавий факт: цей алкоголь застосовувався у XVI-XVII століттях як лікарський засіб, який виліковує від всіх хвороб і має омолоджуючий ефект.

І справді властивості, варті уваги, а якщо вони поєднуються з приємним смаком, тоді стає зрозуміло, чому шнапс придбав таку славу.

Види шнапсу

В залежності від вихідного продукту шнапс буває декількох основних типів, з наступним поділом на більш специфічні: фруктовий, ягідний, овочевий, трав’яний і злаковий. Сировина надає алкоголю особливий смаковий відтінок, палітра якого відрізнятися від солодкуватого до гіркого.

Види шнапсу

Найбільш поширеним з фруктових є яблучний шнапс, який воліють виготовляти з суміші найрізноманітніших сортів яблук, тоді як для грушевого напою підходящою вважається виключно сорт Williams. Персиковий шнапс дуже популярний і виступає головним інгредієнтом в багатьох коктейлів.

Ягідні шнапси по праву вважаються найсмачнішими та володіють особливими ароматичними й смаковими властивостями.

Мабуть, найвідоміший – це черрі шнапс, званий в Німеччині Кіршвассер. Він використовується при приготуванні вишуканого вишневого десерту «Шварцвальд», корені якого виходять з землі Баден-Вюртемберг. А малиновий шнапс отримав широке розповсюдження і визнання в Баварії.

В горах Баварії можна зустріти шнапс, настояний на травах. Наприклад, м’ятний напій з додаванням готового спирту, який далі розбавляється водою до прийнятної фортеці, зазвичай 20 градусів, і проганяється через самогонний апарат. За таким же принципом готується ванільний шнапс. Справжнім делікатесом вважається шнапс на ялівці, має чудовий ялиновий аромат.

Витриманий шнапс з картоплі традиційно має гіркуватий присмак і схожий на звичайний самогон. Серед зернових дистилятів славляться кукурудзяний і пшеничний.

Правила вживання

Шнапс п’ють невеликими порціями по 20-30 мілілітрів. Для того щоб аромат вихідного продукту був відчутним, напій необхідно пити охолодженим.

Ступінь охолодження залежить від того, із якої сировини був зроблений шнапс. Якщо з фруктів і ягід, то напій охолоджують до 16-20°, а якщо зі злаків, то питво має бути більш прохолодним. Закусити чарку можна фруктами, баварськими ковбасками або сосисками. Більше про німецьку кухню тут.

Виробництво шнапсу

У першому варіанті розпиття шнапс смакують, випиваючи невеликими ковтками, щоб насолоджуватися післясмаком, за аналогією з дорогим коньяком. В іншому випадку пропонується покласти в стакан для віскі шматочок плоду, з якого приготовлений напій, затока поверх шнапсом. Фрукт дістається, келих випивається і закушується проспиртованою скибочкою.

Для зменшення кількості градусів алкоголь розбавляють негазованою водою або відповідним фруктовим соком. Можна приготувати різні поєднання зі шнапсом, додавши лимонад або шампанське. Такий напій буде володіти легким смаком і ігристої консистенцією.

Найбільш захоплюючий спосіб вживання шнапсу, але одночасно з тим і екстремальний, це приготування шнапсбіра, тобто суміші шнапсу з пивом. Пропонується також пити шнапс, відразу запиваючи його певним видом пива. Багато хто не ризикує пити настільки “забійну” суміш, віддаючи перевагу легкі коктейлі.

Скільки коштує шнапс в Німеччині

В залежності від виду шнапсу і марки виробника, ціни на шнапс варіюються в середньому від 15 до 50 € за пляшку. Одна пляшка містить 0,7 або 0,5 літра алкогольного напою.

Найбільш дешевим є яблучний шнапс, який коштує 10-15 €. Ціни на інші ягідні й фруктові напої дуже різноманітні.

Якісний грушевий шнапс, унікальною особливістю якого є наявність стиглого, соковитого плода груші прямо всередині пляшки, коштує від 20 €.

Найдорожчими вважаються злакові шнапси, які зараховують до напоїв преміум-класу. Ціна на них відповідно буде вище у два рази. Делікатесні алкогольні напої, типу горіхового і коричного також відносяться до розряду дорогих. Вартість однієї пляшки рідкісної різновиду шнапсу складе 45-50 €.

Як приготувати власноруч шнапс

Шнапс – це напій, який легко можна зробити в домашніх умовах, вибравши як основу доступний продукт, наявний або який імпонує вашим смаковим уподобанням.

Картопляний шнапс

Картопляний напій досить проста у виготовленні. Він вважається найдавнішою різновидом, яка була придумана ще у XV столітті. Серед основних інгредієнтів: кілограм картоплі, півлітра води, ферменти амілосубтилін і глюкаваморин, а також винні дріжджі, які додають в домашніх умовах для активізації бродіння.

Для початку відбираємо якісний картопля, який моєму і подрібнюємо блендером, м’ясорубкою або на тертці. Отриману кашку заливаємо гарячою водою, проварюючи годину. Знявши з вогню, ємність з картопляною масою охолоджуємо до 70° з подальшим додаванням амілосубтиліна.

Далі необхідно підтримувати зазначену вище температуру і помішувати вміст ємності півгодини. Потім в не перебродивший відвар додаємо глюкаваморин, наполягаємо протягом години до того моменту, поки крохмаль зацукрувався. Тепер можна охолодити до 30° і додати дріжджі.

Коли брага дозріє, переганяємо її, відокремивши першу фракцію, так звану голову, а отриманий дистилят розбавляємо до 12-15 % вмісту спирту. Останнім етапом приготування є очищення рідини за допомогою фільтра.

Фруктовий домашній шнапс

Німецька горілка з фруктовими нотками може бути приготована з єдиного універсального рецепту. Таким чином, можна вигнати абрикосовий, яблучний, полуничний і багато інші види напою. Детально розглянемо процес приготування на прикладі сливового шнапсу.

Беремо стиглі сливи та чисту воду, у відношенні 1:1. Тобто на 10 кілограмів слив припадає 10 літрів води. Варто звернути увагу, що сливи не моєму, тільки очищаємо їх від кісточок і розминаємо. Далі висипаємо сливову масу у велику тару і заливаємо туди ж 3 літри води, покриваємо марлевою тканиною і залишаємо в теплому місці на три доби.

Домашній шнапс

З появою перших ознак бродіння (виділення кислого запаху і піни, шипіння) в тару заливаємо залишилися 5-7 літрів рідини. Кількість води варіюється в залежності від природного цукристості плодів. Розбавляємо брагу до рідкого стану. Далі на шийку ємності встановлюємо гідрозатвор, помістивши її в темне тепле місце на 20-50 днів.

Коли процес бродіння закінчиться, ознакою чого вважається припинення формування бульбашок, брагу перший раз проганяє по самогонному апарату, закінчуючи збір продукту, коли фортеця виділюваної рідини впаде до 30 градусів. Після проведення цього етапу визначаємо частку чистого спирту, знову вимірюємо фортеця отриманого напою, після чого розбавляємо водою до 20 відсотків.

Розведену рідина знову переганяємо, знімаючи первак, припинивши збір дистиляту при фортеці в 45 градусів. Сливовий шнапс практично готовий, залишається розбавити його чистою водою до 35-45 градусів, розлити по пляшках і залишити на кілька днів в прохолоді, щоб смак алкоголю стабілізувався.

Кращі марки шнапсу

Серед найбільш перевірених та якісних марок шнапсу такі: Dirker, Bauer, Hans Reisetbauer, Williams Birnen, Ziegler, Lantenhammer, Kammer-Kirsch, Wieser і Schladerer.

Придбати справжній шнапс можна в німецьких інтернет-магазинах, безпосередньо в магазинах або спеціалізованих магазинах, де продають алкоголь.

Також існують алкогольні напої, до складу яких входить певний вид шнапсу. Таким широко відомим алкоголем є Schwartzhog, відомий як лікер з кабаном, адже на яскравій етикетці зображено саме цю тварину. До складу води входить дистилят гіркого апельсина, суміш екстрактів трав, фруктів і горіхів.

Дорогий шнапс

Перебуваючи в Німеччині спробувати шнапс можна в будь-якому питному місці: ресторані, кафе або пабі, насолоджуючись пишністю і різноманітністю смаків. Деякі заклади часто використовують унікальну рецептуру, що надає кожному виду шнапсу неповторну родзинку. В барах пропонують численні коктейлі зі шнапсом. Наприклад, персиковий шнапс завдяки ніжному смаку використовується для приготування лонгдрінків «Блакитна Маргарита» і «Секс на пляжі».

Висновок

Шнапс – знаменитий напій Німеччини – вражає відвідувачів німецькомовних країн великої різновидом і можливістю вибору. Зовсім не дивно, що у туристів виникає бажання посмакувати його сповна і спробувати все і відразу. Але все ж не забувайте, що шнапс відноситься до групи міцного алкоголю, тому не слід вживати його надмірно.

Як роблять шнапс: Відео

Статті по темі