Меню Закрити

Традиції свята врожаю в Німеччині

Свято врожаю в Німеччині або Erntedankfest є одним з найбільш шанованих німцями. Хоча за багато років традиції святкування сильно змінилися, але, як і тисячу років тому, на знак завершення сезону важкої роботи люди підносять Богу частину зібраного за літо врожаю.

Свято в Церкві

Історія свята

Erntedankfest, що буквально перекладається як «подяка», почали святкувати ще в дохристиянські часи. В цей день селяни намагалися задобрити особливого духу врожаю. Вважалося, що такий обряд допоможе виростити зерно та овочі, а негода не вплине на сам урожай.

Починаючи з III століття свято стали відзначати в Римсько-католицької церкви, а з 1773 року, за указом прусського короля, фестиваль подяки стали проводити на території Пруссії. У 1972 році католицька церква в Німеччині офіційно ствердила, що Erntedankfest буде відзначатися в першу неділю жовтня.

Сценарій свята

В кожному приході євангелічної церкви визначається своя дата проведення свята. Це може бути або першу неділю після 29 вересня, Дня Михайла — Michaelstag, або першу неділю жовтня. Проте не варто плутати це свято з іншим відомим німецьким фестивалем Кірмес, який проходить у третю неділю жовтня.

Як і належить релігійного свята, Erntedankfest відзначається в церкві.

Вранці проходить богослужіння, де люди дякують Всевишньому за те, що він допоміг виростити та зібрати врожай. Перед службою церкву прикрашають великими вінками з колосків пшениці останнього зібраного снопа і плоди нового врожаю. Фрукти, овочі, пряні трави та злаки викладають перед вівтарем. За традицією після освячення їх роздають парафіянам і всім нужденним.

Далі святкування переноситься на вулиці сіл і міст. На час свята влаштовується сільськогосподарська виставка, де можна побачити самі великі і якісні плоди врожаю за рік. Протягом усього дня гості ласують місцевими делікатесами, п’ють пиво і танцюють традиційний німецький танець.

У багатьох будинках влаштовуються сімейні святкові обіди.

Ввечері діти, одягнені в національні костюми, беруть участь у параді ліхтарів і смолоскипів Laterneumzuge, а завершується свято подяки барвистим феєрверком.

Особливості Erntedankfest

Перш за все німецький Erntedankfest — сільський свято, яке в кожному регіоні має свої особливості. Так, в землі Мекленбург-Передня Померанія останні колоски пшениці з поля перетворюють на фігуру під назвою Der Alte, яку несуть під час урочистої ходи.

У землях Баварії з альпійських лугів в цей день приганяють худобу. Досить цікаве видовище: попереду стада ведуть найкрасивішу корову, яку прикрашають гучним дзвоником, а слідом йдуть інші тварини. Їх прикрашають гірськими квітами, зеленими гілочками та стрічками.

У виноробних регіонах свято врожаю асоціюється з закінченням збору винограду і називається Winzerfest.

Крім даріння Богу врожайною корони Erntekrone, багато громади під час подячної процесії вибирають королеву врожаю, яка впродовж свята носить Erntekönigin — вінок з пшениці на голові.

Корона в церкві

Як потрапити на святкування

Щоб брати участь в Erntedankfest, досить бути в Німеччині в період проведення фестивалю. У цьому році свято заплановано на 7 жовтня.

Якщо не хочете йти на ранкову службу, можна побувати на вуличному фестивалі, адже святкування триватиме протягом усього дня.

Висновок

Хоча сьогодні збір врожаю в основному проводиться сільськогосподарською технікою, люди все ще відзначають це свято. В першу чергу Erntedankfest для німців — спосіб подякувати богу за дари землі та покласти кінець сезону важкої роботи.

Свято врожаю у Німеччині щорічно відзначають у першу неділю жовтня, але в кожному приході церкви визначається своя дата.

Мандрівникам, яким небайдужа культура Німеччини, буде цікаво побувати на цьому чудовому святі.

“День врожаю” в Німеччині: Відео

Статті по темі