Меню Закрити

Баварська кухня: неможливо відмовитися

Всі, кому доводилося бувати в Баварії, в один голос твердять, що кухня в цьому регіоні варто особливої ​​уваги! Тут можуть поласувати смаколиками любителі борошняних, калорійних страв, адже в особливій пошані знаходяться продукти, здатні надовго втамувати апетит. Кажуть, баварська кухня якнайкраще показує характер проживають в регіоні людей, і пізнати місцевий побут найпростіше, долучившись до страв з національним колоритом.

Bavarskaya кухня

Особливості баварської кухні

Туристи відзначають, що Баварію просто не можна обійти стороною. З її гастрономічними особливостями обов’язково слід познайомитися особисто. Погодьтеся, не часто можна зустріти настільки розвинену і диференційовану кухню на регіональному рівні.

Але знайомитися з нею йде в ресторанах і кафе, де подають виключно місцеві страви. Статистика свідчить про те, що тільки 40% закладів сфери харчування орієнтовані на баварську кухню, ще 40% – італійські закладу, присутні також турецькі кафе і дуже багато мережевих ресторанів, що продають фаст-фуд.

Варто відзначити, що порції в Баварії заведено подавати значні. Для багатьох туристів вони виявляються несподівано великими, а якщо додати ще й традиційну ситність кожного блюда, то одну порцію часто ділять на дві особи.

У Баварії, як і у всій Німеччині, не дуже полюбляють супи. Однак якщо його все ж готують, практично жоден суп не обходиться без копчених ковбасок або м’яса.

Активно подають в ресторанах айнтопф – суп з такою кількістю інгредієнтів, що для багатьох він замінює не тільки перші, але і другі страви. Це своєрідний варіант рагу, в який кожен німець кладе продукти на свій розсуд. Частіше за інших використовуються бобові, капуста, морква, шматочки м’яса, ковбаса, макарони, картопля.

Особливе місце в баварській кухні займають м’ясні страви, а також випічка. Що стосується м’яса, то його місцеві жителі прагнуть додавати у всілякі страви. Чого варта одна тільки запечена до хрусткої скоринки свиняча нога з увіткненим в неї ножем.

Німецький шніцель – ще одна родзинка місцевої кухні, за складом і способом приготування дуже схожий на слов’янські відбивні. Він зазвичай подається з хрусткою підсмаженою скоринкою тесту.

німецький шніцель

До м’яса, обов’язковому під час кожного прийому їжі, баварці відносять і ковбасу, особливо люблять баварські ковбаски. Під цією назвою ховається сортів двадцять, а то й більше ковбасок, постійно присутніх в меню. Є й сезонні пропозиції, плюс щороку на фестивалях кухаря придумують щось нове і незмінно калорійне. Але вранці, наприклад, вважають за краще вживати сосиски зі свинини й бекону.

У Німеччині, особливо в Баварії, вибирають не хліб, а брецель. Його можна назвати повноцінним символом Баварії, він для даного регіону як багет для Франції. Брецели беруть з собою в школу і на роботу, без них не заведено сідати за стіл.

У класичному варіанті вам подадуть крендель посипаний сіллю, але є і солодкий варіант – з цукром. Брецели відмінно поєднуються з паштетом з сиру під назвою обацда. Такий паштет робиться з великою кількістю спецій, зелені, вершкового масла.

Салатів зі свіжих овочів в Баварії немає, зате активно експлуатується овочева нарізка. Її подають практично до будь-якого м’ясної страви.

Що стосується закусок, то в регіоні поширений холодець. Тільки в нього баварці, на відміну від нас, кидають набагато більше м’ясних інгредієнтів. Домогосподарки часто використовують холодець для безвідходного споживання м’яса.

У ходу в Баварії картопля – блюд з нею велике безліч, починаючи від картопляного салату і закінчуючи Kartoffelklöße (галушками). Другим за значимістю овочем можна назвати капусту.

Нарешті, десерти – їх в Баварії готують з великою охотою. Штруделі, пироги, тістечка, торти: в будь-якому кафе запропонують багато всіляких ласощів. Місцеві жителі вважають за краще запивати солодощі кави. За замовленим разом з десертом чаєм місцеві жителі з легкістю пізнають іноземців.

Кращі страви баварської кухні

Як ви зрозуміли, баварська кухня тримається на двох “китах” – м’ясних і борошняних блюдах. У регіоні дуже люблять смажити, причому роблять це професійно, до хрусткої скоринки. Спеції використовують стримано, в залежності від страви.

У тих же м’ясних стравах їх менше, в паштети й закусках – значно більше.

Швайнхаксе

Яскраву свинячу ногу пробують практично всі туристи, адже їй незмінно роблять компліменти всі ті, хто поласував швайнхаксе хоча б один раз. Як це зазвичай буває з культовими стравами, готують її по-різному. Одні гасять на плиті, потім смажать або запікають у духовці, інші використовують гриль.

Німецька свинна нога швайнхаксе

Родзинкою страви залишається поєднання м’якого м’яса з хрусткою скоринкою. До слова, кухарі стверджують, що саме попереднє маринування свинячої ноги в пиві робить готову страву таким смачним і делікатним.

Брецель

Головне борошняне блюдо – брецель – поважаючий себе житель Баварії вживає не менше трьох разів на день. Кожен заклад, подає місцеві страви, просто зобов’язана робити ці смачні, хрусткі кренделі. Без них уявити баварську кухню просто неможливо.

німецький брецель

Подаються брецели замість хліба до сосисок, з сирною сумішшю, до супів, м’ясних страв. До речі, можна зустріти ще одну поширену назву кренделя – брецн. Кажуть, місцева борошняна знаменитість схожа на сорт святкової випічки, який подавали в монастирях Баварії на Новий рік або Вербну неділю в колишні часи.

Кноделя

Ця страва подається як гарнір до м’яса, але іноді Кноделя і самого вистачає, щоб насититися. Основним компонентом Кноделя є борошно, а наповнювач вибирається в залежності від уподобань користувача. Бувають м’ясні та овочеві кульки.

Баварські ковбаски

Ми вже згадували вище, що видів баварських ковбасок не злічити, в кожному закладі можуть запропонувати щось своє. Але спробувати хоча б один вид турист зобов’язаний.

баварські ковбаски

Наприклад, білі мюнхенські ковбаски, які можна знайти виключно в Баварії, готують з телятини й сала, суміш приправляють петрушкою. Незвичайний білий колір ковбасок пов’язаний з тим, що їх не замочують в розчині солі, а в фарш не кладуть ніяких хімічних добавок. Ковбаски навіть не варять, їх опускають в окріп і в ньому ж подають до столу. Є їх рекомендується з Брецель, солодкою гірчицею або медом.

Кайзершмаррен

Баварці придумали не так багато солодких страв, а й щось особливе є й у них. Справжнім національним блюдом став кайзершмаррн. Ця страва вважається відмінним вибором для сніданку.

Німецький десерт кайзершмаррн

Для його приготування потрібні цукор, яйця, борошно, масло і молоко. На всю цю суміш господиня додає родзинки, мигдаль або фруктовий соус, в результаті виходить десерт, який за смаком не поступається справжньому торту.

Культура їжі в Баварії

Місцеві жителі кажуть, що віддають перевагу блюдам з великою харчовою цінністю, калорійністю. Можливо, традиції пов’язані з тим, що Баварія в усі часи вважалася селянським краєм.

Люди тут проживали люблять свою землю і, в основному, які заробляють собі на життя землеробством. Прийоми їжі були розведені в часі, тому господиням доводилося піклуватися про те, щоб почуття голоду не було між ними швидко. Подібна культура харчування збереглася і в наші дні.

Обід в Баварії вважається найбільш важливим прийомом їжі, багато замовляють собі перше, друге і десерт.

Супи тут поширені не так сильно, але готуються вони за стандартними правилами місцевої кухні – наваристий бульйон, картопля, м’ясо або субпродукти. На друге беруть м’ясне і гарнір (наприклад, баварський салат). Найбільш часто зустрічається (і традиційний) тандем – швайнхаксе і Кноделя. Страви з м’яса птиці в регіоні чомусь не прижилися, готують хіба що філе.

На свята в Баварії вибирають ті ж м’ясні страви, додатково на стіл ставлять рибу. Основним блюдом часто виявляється запечене філе свинини. Але зустрічається і різноманітність: качка, фазан, індичка. Не забувають господині та про Кноделя.

На десерт подаються запечені яблука, шоколадне фондю, полум’яний пунш. Основне правило баварської кухні – просто в готуванні та смачно у вживанні.

Що п’ють в Баварії

Рецепти неалкогольних напоїв не відрізняються оригінальністю – чай ​​або кава: чорний, капучіно або латте макіато. Зелений або чорний чай німці не дуже люблять, зате активно вживають фруктові сорти, наприклад, з полуницею і смородиною.

Що п'ють в Баварії

Смачний обід або вечерю часто доповнює яблучний шорлі (газована вода змішується з яблучним соком). Найбільш популярні алкогольні напої – пиво, вино і шнапс.

Висновок

Традиційні страви Баварії, як і втім всієї німецької кухні, зазвичай виявляються дуже ситними для туристів. У цьому регіоні величезну увагу приділяють м’яса в самих різних його проявах, а також численним різновидам ковбаси. Як закуски та гарнірів можуть бути використані різні продукти, але особливе місце займає картопля. Варто обов’язково спробувати кулінарний символ Баварії – брецель.

Про німецьку та баварську кухні: Відео

Статті по темі