Меню Закрити

Як приготувати німецький пиріг “кухен”

Національна кухня Німеччини славиться смачною випічкою. Німецькі пироги, рулети й торти добре відомі не тільки в Європі, але і за її межами. Серед рецептів кондитерських виробів зустрічаються по-справжньому унікальні, їх можна спробувати в оригінальному виконанні тільки на їхній батьківщині. Але чимало і смачних десертів, які без праці приготувати будь-яка господиня – наприклад, німецький пиріг “кухен”.

Німецький пиріг кухен

Різновиди німецьких пирогів

Слово Kuchen по-німецьки означає «пиріг». Це найпоширеніший вид випічки в німецькій кухні, без якого не обходиться жодне свято чи щільний обід. Солодкі пироги готують з різноманітними добавками та начинками – сметаною, горіхами, яблуками, ягодами, повидлом, шоколадом. Їм надають незвичайні форми, прикрашають різнобарвною глазур’ю і зацукрованими фруктами. Більшість популярних видів пирогів не відрізняється складністю в приготуванні, і їх зуміє спекти навіть початківець кондитер.

Ривель-кухен зі здобної крихтою

Пиріг зі здобної крихтою – страва, без якого не обходиться жоден німецький свято. Для його приготування не потрібні складні компоненти. Цей пиріг можна приготувати дуже швидко, він відмінно підійде і для недільного сніданку, і для прийому гостей.

Ривель кухен з здобної крихтою

Класичний варіант німецького пирога (ривель-кухен) готується з одного шару тесту зі сметанним соусом.

Що знадобиться для випічки

Набір інгредієнтів, які потрібні для приготування класичного кухена, можна розділити на компоненти для тіста, сметанного соусу і присипки.

Для тіста:

  • борошно (пшеничне вищого сорту) – 1 кг;
  • маргарин (або вершкове масло) – 200 грамів;
  • молоко-1 літр;
  • яйця курячі – 3-4 штуки;
  • цукор – 1 склянка;
  • сухі дріжджі – 1 пачка;
  • рослинна олія –1-2 столові ложки;
  • сіль – ½ чайної ложки.

Для верхнього шару:

  • сметана – 2-3 столові ложки;
  • яйця – 1 штука;
  • цукор – 2 столові ложки;
  • сода – ½ чайної ложки;
  • борошно – 1-2 столові ложки.

Для присипки:

  • борошно – 200 грамів;
  • вершкове масло – 125 грамів;
  • цукор (не обов’язково) – 3-4 столові ложки.

Порядок приготування

Розвести дріжджі в теплій воді та замісити м’яке здобне тісто. Змастити зверху тонким шаром рослинної олії та поставити в тепле місце, не накриваючи кришкою. Коли опара почне підійматися, акуратно обім’яти 2-3 рази.

Готове тісто викласти на стіл, присипаний борошном, і посипати зверху борошном і злегка розкачати качалкою. Перекласти корж на змащений олією лист, вирівняти за формою і дати трохи підійти.

Для приготування сметанного соусу розтерти в мисці яйце з цукром, додати сметану і соду. Ретельно перемішати, засипати борошно і збити до отримання однорідної маси.

Головний елемент, який надає німецького пирога ніжний вершковий смак – солодка крихітка, яка називається «ривель» або «штройзель».

Щоб її приготувати, потрібно викласти в миску підігріте до кімнатної температури вершкове масло і муку, розім’яти ложкою, а потім перетерти вручну так, щоб вийшли грудочки різного розміру. Цукор можна додати в масу для штройзеля відразу, або посипати їм пиріг після приготування.

Тісто залити сметанним соусом і рівномірно присипати грудочками штройзеля. Поставити деко з пирогом в розігріту до 50°C духовку і випікати 15 хвилин. Потім збільшити температуру до 180°C і витримати ще 20-25 хвилин до готовності.

Цікава особливість ривель-кухена полягає в тому, що на наступний день після приготування він не тільки не черствіє, а й стає ще м’якше і ніжніше. Подібний ефект викликаний тим, що верхній шар коржа продовжує поступово просочуватися соусом.

Баумкухен – пиріг у формі дерева

Баумкухен (ньому. Baumkuchen — дерево-пиріг) відомий у Німеччині з початку XV століття, а в куховарських книгах його рецепт з’явився в 1682 році. Десерт отримав свою назву за те, що його форма нагадує стовбур дерева, а розріз схожий на розпил з річними кільцями. У світі багато рецептів листкових пирогів, але тільки баумкухен має шари, розташовані не горизонтально, а вертикально.

У минулому цей пиріг випікали над багаттям на рожні, поливаючи палицю тестом і обертаючи – саме так утворювалися шари. Пізніше рецепт ускладнився, і в наші дні вважається, що зробити справжній баумкухен в домашніх умовах неможливо. Але винахідливі господині знайшли спосіб готувати «дерево-пиріг» у звичайній духовці.

Щоб спекти баумкухен, потрібно приготувати м’яке вершкове тісто, як в класичному рецепті. Тонкі коржі випікаються 5-7 хвилин при температурі 220 °C на листі, покритому пергаментним папером.

Баумкухен пиріг у формі дерева

Відразу після приготування заготівля змащують шаром абрикосового варення і за допомогою тонкої картонної трубки згортається в рулет. Кожен наступний корж накручується на попередні, формуючи товстий “стовбур.

Готовий пиріг ставлять вертикально і заливають товстим шаром розтопленої шоколадної глазурі. Цей незвичайний німецький торт заведено готувати на Різдво.

Більш проста версія баумкухена називається «куточки» (Baumkuchenspitzen). Рецепт той же, але після випікання коржі не згортаються в трубочку, а намазуються шаром варення та укладаються один на інший. Одержаний листковий пиріг розрізають на трикутники та заливають шоколадом.

Німецький кухен з яблуками

Німецький пиріг з яблуками (Apfelkuchen) можна готувати різними способами.

У першому варіанті тісто для коржа і присипки готується так само, як і для ривель-кухена. Коли корж викладена на деко, зверху на неї вкладаються яблука, нарізані скибочками або натерті на крупній тертці.

Фрукти накриваються присипкою (штройзелем), і пиріг випікається при температурі 180-200 °C близько 40 хвилин. Якщо ви берете для тіста 1 кг борошна, вам буде потрібно 7 великих яблук.

Німецький кухен з яблуками

У другому варіанті при приготуванні тіста замість дріжджів використовується соди (1 чайна ложка на 1 кг борошна) або розпушувач для тіста (1 упаковка). Випікати 35-40 хвилин при температурі 180°C.

Пиріг стане більш ароматним, якщо при замішуванні в тісто додати ванільний цукор.

Інші види популярної німецької випічки

У Німеччині багато оригінальних видів випічки. Одне з найвідоміших солодких страв – шоколадно-вишневий “Шварцвальдський торт”. Його рецепт був створений у 20-30 роки ХХ століття, але швидко отримав популярність у всьому світі. При приготуванні цього торта в коржі додають какао і просочують їх вишневим або черешневим лікером, а покривається зверху торт шоколадною глазур’ю і прикрашається вишнями.

Німецька випічка

Любителям європейської кулінарії також добре знайомі штруделі, але вони часто плутають австрійський та німецький штрудель. У Німеччині це блюдо готується з картоплею, цибулею, м’ясом і капустою в різних поєднаннях, і далеко не завжди у вигляді рулетів з тонкого тіста з начинкою. Набагато частіше рулетики з м’якого тесту складають у посуд з сумішшю м’яса, картоплі та капусти, і все це запікається в духовці.

Ніжний повітряний німецький штрудель замінює хліб для другої страви.

Шанувальники солодкої випічки по достоїнству оцінять і торт “Шихторхе”.

Висновок

Якщо ви любите апетитні десерти, то навряд чи залишитеся байдужі до німецьких пирогів і випічці. Ці страви гідні почесного місця в кулінарній колекції будь-якої господині.

Німецький класичний пиріг (Кухен) Кух: Відео

Статті по темі