Меню Закрити

Салат Баварський – унікальна багатогранність смаків

Баварія є найбільшою та однією з найбільш знаменитих земель Німеччини. Вона славиться споконвічно німецькими традиціями, звичаями та культурою, а також своєю регіональною кухнею. Як відомо, страви та напої найбільш яскраво показує повсякденне життя народу. Баварськими рецептами, крім чудових смакових якостей, властива особлива ситність. Саме це є причиною того, що салати розглядають не як легку закуску, а як повноцінний прийом їжі або гарнір до гарячого. Традиційним і широко відомим вважається саме баварський салат.

Баварський святковий стіл

Особливості баварських салатів

Відмінною рисою всіх варіацій рецепта є те, що обов’язковим інгредієнтом виступають м’ясні вироби. Використовуються практично будь-які з них, в залежності від смакових уподобань і бюджету. Німецькі кулінари рекомендують віддавати перевагу копченостям, грудинці, всіляких видів сосисок.

Традиційно салат ріжуть соломкою, але при бажанні можна порізати всі інгредієнти кубиками. Це ніяк не вплине на смакові якості.

Заправка

Німецька кухня відрізняється помірністю гостроти, а також вдало підібраним поєднанням декількох ароматних прянощів. Ця особливість проявляється і в приготуванні будь-якого варіанту баварського салату. Переважно зробити заправку для нього самостійно, а не використовувати звичайний майонез.

Готується заправка декількома способами. Один з соусів включає в себе майонез, сметану, подрібнений на тертці часник і дрібку чорного перцю.

Інша варіація більш витончена. Готується вона з розсолу від огірків, оливкової або гарбузового масла, столової ложки винного оцту, солі та червоного перцю.

Заправка до салату

Ще один вид заправки містить майонез, дрібно порізану свіжу зелень, оцет, гірчицю і трохи спецій за смаком.

Важливі інгредієнти

Основний набір інгредієнтів, крім м’ясної складової, може включати в себе: сир, червоний салатний цибуля, гриби (мариновані, смажені), сирі або мариновані овочі. Зазвичай це свіжі або солоні огірки, корнішони, помідори або так обожнювана німцями кисла капуста.

Особливу пікантність додадуть страві хрусткі рум’яні сухарики. Для того щоб вони вийшли особливо смачними, бажано використовувати свіжий білий хліб. Його потрібно порізати невеликими кубиками, скропити рослинною олією, посипати сумішшю прянощів і солі, а потім запікати або обсмажувати до золотистого кольору.

Важливі інгредієнти баварського салату

Велика кількість можливих інгредієнтів створює безліч поєднань смаків, що дає грандіозний простір і волю уяві кулінара. Але при бажанні ви можете знайти класичний рецепт салату з фото і приготувати оригінальне блюдо, відчувши всі відтінки традиційного смаку.

Який ковбасний виріб краще вибрати

Як згадувалося раніше, для приготування салату за основу можна взяти будь-який ковбасний виріб на власний розсуд. Але, за твердженнями та порадам багатьох господинь в Німеччині, особливо апетитним салат вийде з мисливськими ковбасками. Далі необхідно доповнити їх сирними нотками, свіжими огірками або маринованими корнішонами. Потім неодмінно додати цибулю, ріпчаста або червоний, від цього салат тільки виграє в смаку. Всі інгредієнти порізати соломкою, додати заправку і перемішати.

Ковбасне вироби для баварського салату

Якщо необхідно святково подати блюдо, коштує всього-на-всього укласти продукти шарами й прикрасити, присипавши зеленню і натертим сиром.

До того ж можна красиво та акуратно викласти в такій салат порційно в вафельні тарталетки або зробити імпровізовані мішечки із зелених соковитих листя салату, перев’язавши їх пір’їнкою молодої цибулі.

Куряче м’ясо в баварському салаті

Безсумнівно, куряче м’ясо буде гідною заміною ковбасним виробам. В цьому випадку можна пустити в хід фантазію, адже по-різному приготована курка буде вносити відмінні нотки смаку в блюдо.

Перший варіант дієтичний: використовувати нежирне, ніжне відварене куряче філе. До нього додати відварну або консервовану квасолю, а також мариновані гриби. Зробити заправку з низькокалорійного майонезу, нежирної сметани або натурального йогурту з гірчицею. І наостанок рясно посипати півкільцями цибулі.

Можна приготувати баварський салат з копченою куркою, сухариками й помідорами.

Доповнити все це нарізаним соломкою сиром і незмінним цибулею, а соусом стане майонез з часником. Такий рецепт найбільш близький до класичного.

Куряче м'ясо в баварському салаті

Головне – не забути, що спочатку потрібно порізати сир і курку, а тільки потім додавати помідори, оскільки вони можуть рясно пустити сік. Наступним кроком буде додавання заправки, а потім тільки сухариків.

Втім, якщо салат буде стояти на святковому столі, то на широку миску викладають всі інгредієнти, крім сухариків, якими посипають його зверху. Такий варіант страви відрізняється ситністю і цікавим поєднанням текстур.

Салат з картоплею “Баварський”

Німці дуже люблять картоплю в будь-якому вигляді, тому не втрачають можливості покласти його і в салат. Ніжність приготованого картоплі надає цьому варіанту салату неповторний смак. Для приготування такої страви за основу беруть очищений відвареної або запечений в мундирах коренеплід. До нього додають помідори, яйця, зелень.

Салат з картоплею баварський
Щоб смак був пікантним, додають салямі, шинку або бекон. Також в салат можна нарізати огірки та цибуля, посипати кропом, заправити олією або майонезом, прянощами й сіллю. Цей салат подається до столу як в теплому, так і в холодному вигляді.

Висновок

Баварський салат – це незвичайне блюдо, яке дає можливість поекспериментувати з поєднаннями смаків і ароматів. Пробуючи різні варіанти рецептів німецького салату і заправки, можна визначити найбільш вдалий з них, який ідеально відповідатиме вашим смаковим звичкам і перевагам. Які ще є страви в баварській кухні читайте в нашій статті.

Салат Баварський: Відео

Статті по темі