Культура

Кельнський карнавал: найбільше костюмоване свято Німеччини

Share

Кельнський карнавал можна поставити за всіма параметрами в один ряд з карнавалами, які проходять у Венеції та Ріо-де-Жанейро. Щоб взяти участь у святі, люди беруть вихідні та приїжджають в Кельн навіть з інших міст. Грандіозного заходу вже понад 180 років. Цей костюмоване свято можна назвати пам’яткою Кельна, нехай і не матеріальної.

Кельнський карнавалКельнський карнавал

Коротка історія свята

Карнавал у Кельні є одним з найбільших і найвідоміших у Німеччині. В ті часи, коли Кельн був римською колонією, він успадкував традиції стародавнього свята на честь Сатурна, згідно з яким раби отримували такі ж права, як і господа.

Вплинув на характер фестивалю і Венеціанський карнавал, тому Кельн прозвали німецької Венецією.

З 1823 року для полегшення організації святкувань стали вибирати карнавальні комітети. У цьому ж році жителі Кельна перший раз в історії відзначили «Рожевий понеділок», який сьогодні є кульмінацією фестивалю. Заздалегідь підбирався склад персонажів – тріумвірат: Діва, Принц і Селянин. Всі головні ролі виконували чоловіки, ця традиція не змінилася і сьогодні.

Кельнський карнавал сьогодні

В наші дні головними героями свята стають не тільки фольклорні персонажі, але і відомі політичні діячі, включаючи керівників держав. Заздалегідь з пап’є-маше готуються фігурки для возів до карнавальних ходів.

Для кожного року вибирається свій девіз, тільки звучить він не літературною німецькою мовою, а на кельнському діалекті. Часто на параді можна почути кричалку «Kölle Alaaf!», що перекладається як «Хай живе Кельн!».

Під час масового ходи в натовп кидають солодощі прямо з возів. Учасникам свята необхідно ловити частування на льоту. У костюмованих групах на всіх фестивалях завжди беруть участь не тільки дорослі, але і діти різного віку.

Про жителів Кельна ходить приказка, що вони швидше закладуть своє ліжко, ніж відмовляться брати участь у театралізованому дійстві.

«П’ята пора року», як ще називають карнавал, завершує галаслива і весела тиждень. Останні дні гуляють до пізньої ночі, сидять в пивних і ресторанах жителі Кельна, а також приїжджі гості. По вулицях бродять блазні й скоморохи.

За роки існування костюмованого шумного свята склалися свої традиції. У цей період проводяться бали, «карнавальні засідання», великий фестиваль на вулицях Кельна, і пишний парад в «Рожевий понеділок».

План свята

Відкриття сезону відбувається раніше основних заходів – 11 листопада о 11 годині 11 хвилин. У цей час на вулицях вже з’являються перші ряджені. З цього моменту починає активно працювати карнавальний комітет, придумуючи гасло свята і пісню, з якою піде хода, також організаторам належить вибрати головних персонажів.

Карнавал розпочинається в кінці лютого, якщо відрахувати дату проведення назад від початку Великого посту: головний день – це понеділок, який повинен бути останнім перед постом.

Початок дійства оголошується в четвер, який називають «жіночим» (Weiberfastnacht).

Головними глядачами на площі є жінки, одягнені в карнавальні костюми. О 11:11 за місцевим часом жінки беруть «штурмом» будівлю міської ратуші та проголошують тимчасовий матріархат.

Жінки починають полювання на чоловіків. Зустрічаючи своїх «жертв» на вулиці, вони зрізають їм за самий вузол краватки. З цієї причини в такий день сильна половина людства одягає або паперові муляжі, або старі краватки.

«Жертву», яка викликала симпатію, можуть запросити «випити мирову» у найближчий бар або в інше місце за вибором жінки. Відмовити у цей день дамі не можна, таке поводження з боку чоловіка вважається ознакою поганого тону.

П’ятниця проходить спокійно. У барах і кафе можна побачити дружні компанії, які насолоджуються живий карнавальної музикою. В суботу знову люди збираються на вулицях. В цей день вони переодягаються в привидів, духів та інших представників потойбічних сил. Організовується велика «хода духів».

Ввечері на площі Neumarkt проходить конкурс самодіяльності. Прямо просто неба виступають різні колективи. Неділя – дитячий день.

По центральних вулицях міста проходить костюмований парад школярів та дітей, в магазинах юним учасникам безкоштовно роздають солодощі.

«Рожевий понеділок» – кульмінаційний день. І знову о 11:11 від Chlodwigplatz починає свій рух довга колона (6 км), яка складається з районних громад міста. Кожна група учасників везе на колесах фігуру з пап’є-маше, зазвичай карикатуру на популярного політичного діяча, не обов’язково німецького.

Оскільки в натовп часто летять цукерки та шоколадки, багато туристів заздалегідь займають «вигідні» місця на тротуарах. Жителі других і третіх поверхів навіть здають за кілька євро в оренду вікна та балкони своїх помешкань.

Як свідчить статистика, у ході беруть участь понад 10 тисяч осіб, півтисячі коней, близько сотні пересувних платформ і майже 150 оркестрів. У ці години у центрі Кельна знаходиться до 1,5 мільйона чоловік.

Попереду колони рухаються головні персонажі свята – Принц, Діва і Селянин.

Після такого галасливого веселощів настає тихий «фіалковий вівторок». День проходить спокійно. Тільки ввечері на Alter Markt джгут величезне солом’яне опудало гріхів, очищаючись перед Великим постом. Основне веселощі у вівторок проходить в барах і пивних.

Потім наступає «попільна середа» – день офіційного завершення карнавалу. Учасники малюють один одному на лобах хрести зі змоченого попелу, а в ресторанах подають рибні страви.

У карнавальний тиждень не працюють державні установи. Працюють в ці дні тільки працівники готелів, кафе, барів, ресторанів, тому що місто наповнюється туристами. За статистикою, в ці дні в Кельні витрачається близько 100 мільйонів євро, з яких 60 йде на костюми, інші залишаються в розважальних закладах.

Дати карнавалу та вхідні квитки

На офіційному сайті Кельнського карнавалу можна знайти попередній розклад заходів. У цьому році «рожевий понеділок» буде 4 березня. Відповідно, 5 березня – «фіалковий вівторок», а 6 березня – «попільна середа». У неділю, 3 березня, відбудеться свято для дітей, а 28 лютого жінки вийдуть «на полювання».

Однак цікавою є не тільки карнавальний тиждень. Наприклад, цього року буде проходити захід в Музеї карнавалу. У січні відбудеться дійство в Кельнському соборі.

Події, пов’язані з карнавалом, проходять протягом кількох місяців, особливо насиченими в наступаючому році будуть січень і лютий.

Вартість квитків стартує від 40 євро. Замовити квитки та гостьові картки можна у спеціальній службі карнавалу телефоном 0221/574 00-25 або електронною поштою (kartenservice@koelnerkarneval.de).

На площі Ноймаркт (Neumarkt) припаркований автобус карнавального комітету, в ньому також можна придбати карти фестивалю і квитки на міські трибуни для перегляду головного ходи. Працюють вони у вівторок-п’ятницю з 9.30 до 18.30, в суботу з 9.30 до 16.30.

На чому доїхати до Кельнського карнавалу

Потрапити на карнавал можна без проблем з будь-якого міста країни. Німеччина готується до цього грандіозного свята, тому в його напередодні запускають понад 130 додаткових поїздів, які прямують до Кельна.

З маленьким проміжком часу курсують залізничні експреси з Менхенгладбаха, Дюссельдорфа, Дортмунда, Золінгена, Зігена, Ейфеля та Ахена.

Щоб туристи могли ознайомитися з околицями Кельна, організовані також екскурсійні поїзди (S-Bahn, лінія 6) між Кельном і Дюссельдорфом.

Підіб’ємо підсумок

Кельнський карнавал – найбільший карнавал у Німеччині. Його порівнюють з подібними дійствами Венеції та Ріо-де-Жанейро. Підготовка до карнавальної тижня, яка проходить в лютому або березні, починається ще у листопаді попереднього року.

Головними персонажами свята є Діва, Принц і Селянин, однак увага також приділяється популярним політикам, карикатури яких везуть на візках під час головного ходи.

На карнавальну тиждень з’їжджаються гості з усієї Німеччини та іноземні туристи. Ці кілька днів стають одним великим святом, коли по вулицях Кельна ходять ряджені, звучить музика, а в барах і ресторанах повно відвідувачів.

Кельнський карнавал: зона веселощів і безпеки: Відео