Культура

День німецької єдності – свято з багатою історією

Share

У містах і землях Німеччини щорічно проводиться безліч свят і фестивалів. Деякі з них, як, наприклад, Октоберфест, знамениті на весь світ, інші ж відомі лише самим німцям і окремим любителям німецької історії та культури. Але тільки одне з німецьких свят отримав свій статус за рішенням федерального уряду і є вихідним на всій величезній території Німеччини. Що ж зробило День німецької єдності у 2024 році чи не головним святом країни?

Прапор НімеччиниПрапор Німеччини

Історія дня німецької єдності

День німецької єдності в сучасному вигляді відзначається з 1990 року, але його коріння сягає часів закінчення Другої світової війни, коли Німеччина розділилась на дві частини. У 1953 році В НДР відбулися масові заворушення проти прорадянського уряду. У ті роки це не принесло жодного результату, але в пам’ять про ті події у ФРН в 1954 році затвердили День єдності, який відзначався щороку 17 червня.

Коли в 1989 році Берлінська стіна була зруйнована і дві країни німецького народу знову стали однією, виникло питання про перегляд дати цього свята. Спочатку передбачалося перенести урочистості на 9 листопада — день падіння символічної перешкоди на шляху об’єднання двох частин країни. Але потім федеральні влади схаменулися, згадавши, що цей день в багатій історії Німеччини затьмарений відразу двома трагічними подіями: так званим «пивним» путчем нацистів у 1933 році та Кришталевої ночі 1938 року.

У підсумку вирішили вибрати 3 жовтня, адже саме тоді НДР і Східний Берлін приєдналися до ФРН. Цей день і був закріплений як святковий в договорі про об’єднання Німеччини.

Традиції святкування

Хоча День єдності зробили основним святом нації відразу для всієї країни, в різних частинах Німеччини традиції його проведення відрізняються. Найбільш грандіозно цей день проходить у столиці об’єднаної Німеччини – Берліні.

Центром заходів зазвичай призначають Бранденбурзькі ворота, але так чи інакше жителі міста святкують майже на кожній вулиці.

3 жовтня рух автомобілів на головних вулицях столиці заборонено.

Кожен рік Берлін рясніє феєрверками та лазерними шоу, гучними концертами відомих музикантів і барвистими парадами. Проходять зустрічі з чиновниками всіх рівнів та благодійні акції, діти катаються на різних атракціонах, влаштовували веселі ярмарки, а столи ломляться від пива і традиційних німецьких закусок.

Де ще проходять гуляння

Всупереч тому, що саме в Берліні відбувались ключові події, які призвели до возз’єднання країни, офіційним центром святкування кожен рік по черзі обирається новий місто одній з німецьких земель. В цьому місті після обов’язкової служби в церкві виступає з привітаннями федеральний канцлер.

Міста намагаються підбирати так, щоб урочистості по черзі брали землі колишньої Західної та Східної Німеччини. Головним містом був обраний західнонімецький Майнц, але згодом свято офіційно повернено в Берлін.

3 жовтня для всіх бажаючих відкриваються двері не тільки німецьких музеїв, але і мечетей — так мусульманська меншість показує свою спільність з нацією.

Подібні маленькі традиції допомагають перетворити цей відносно новий свято в цей день народного єдності.

Що об’єднує німців в цей день

Навіть зараз, через багато років, оцінка подій, що трапилися самими німцями не так однозначна, як може здатися, тому масштаб святкувань істотно розрізняється в різних землях країни. На вулицях виграли від об’єднання міст проходять паради та ходи, люди щиро щасливі та розфарбовують обличчя в кольори німецького триколору.

В інших містах, які разом з падінням берлінської стіни знизили темпи розвитку, народні гуляння скромні та носять переважно офіційний характер. Втім, навіть у таких містах німці нерідко кричать зустрічним «Сердечний привіт в День німецької єдності!» – це одна з небагатьох традицій, яка стала універсальної для всієї країни.

Всупереч тому, що повністю подолати відмінності між Сходом і Заходом за 29 років так і не вдалося, в одному німці сходяться – німецька нація повинна бути єдиною.

Тому навіть останній скептик погодиться, що 3 жовтня – справжній день незалежності Німеччині, коли нарешті вдалося подолати нав’язане ззовні поділ.

Які інші важливі свята існують у Німеччині

Німці славляться педантичністю і працьовитістю, але теж вміють розважатися. Не дивно, що в їх календарі є безліч інших свят, які призначаються владою земель, а не федеральним урядом. Підставами для цих святкових дат, що відзначаються у всіх федеральних землях, є:

  • Новий рік, який святкують, як і в багатьох інших країнах світу, на 1 січня;
  • свята Великоднього тижня – Страсна п’ятниця, безпосередньо Великдень і Обливаний понеділок;
  • 1 травня в Німеччині відзначається Свято весни та праці;
  • через 39 днів після Великодня святкується Вознесіння Господнє;
  • через 50 днів після Великодня всі землі Німеччини відзначають День Святої Трійці;
  • 25 і 26 грудня в Німеччині зустрічають Різдво.

Крім офіційних вихідних та національного свята – Дня єдності, німці традиційно організовують барвисті фестивалі та гуляння, серед яких особливо відомі такі:

  • свято Трьох королів, що влаштовується на Богоявлення 6 січня;
  • карнавал Фашінг – проводиться між зимою і весною і є аналогом слов’янській Масниці;
  • в ніч на 1 травня в багатьох землях країни настає Вальпургієва ніч, коли заведено вдягати костюми нечисті та водити хороводи навколо багать;
  • на рубежі вересня і жовтня в республіці проводиться знаменитий Октоберфест, де ллються ріки пива;
  • у листопаді німці зустрічають День Святого Мартіна і влаштовують яскраві ходи з паперовими ліхтариками та багаті бенкети.

Висновок

Дізнавшись, як відпочивають німці та про дати головних свят ФРН і її численних земель, ви також дізналися, який свято 3 жовтня в Німеччині, які саме події згадує вся країна і яким чином заведено проводити День німецької єдності в Берліні та інших німецьких містах. Хоча донині між Заходом і Сходом залишилися суперечності, численні гуляння, ярмарки, концерти, офіційні події та маленькі традиції Дня єдності дійсно об’єднують всю країну.

День німецької єдності: Відео